SAD
0

Strmoglavi pad podrške Baracku Obami

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stopa odobravanja za američkog predsjednika Baracka Obamu pala je na najnižu razinu od početka njegova mandata, što je u velikoj mjeri izazvano gubitkom podrške među nezavisnim biračima koji su na izborima 2008. znatno doprinijeli njegovoj pobjedi, pokazala su u utorak ispitivanja javnog mnijenja.

Prema rezultatima ankete CNN-a i instituta ORC, stopa ukupnog odobravanja za Obamu pala je na 53 posto sa 76 posto početkom februara, nedugo nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti.

Sve ogorčenije stranačko sukobljavanje, posebno oko reforme zdravstva, čini se da uzima danak podršci za Obamu.

Dok je stopa odobravanja među demokratima od jula blago narasla na 90 posto, među nezavisnima je pala na 43 posto s 53 posto u julu, a među republikancima na 15 posto s 23 posto u julu. To je prvi put u ispitivanjima CNN-a da većina nezavisnih birača ima negativan stav prema Obami.

Većina sada ne odobrava vođenje gospodarstva, politiku zdravstvene skrbi, poreze, savezni proračunski manjak i vođenje programa Medicare. Obama i dalje uživa većinsku potporu za vođenje vanjske politike, rasne odnose, borbu protiv terorizma i Afganistan.

Istraživanje je provedeno od petka do ponedjeljka, prenosi Hina, a ima marginu greške od plus-minus tri posto.