Svijet
0

Straw: Proces proširenja EU treba se nastaviti prema planu

NINA
Proces proširenja Evropske unije treba se nastaviti prema planu, kazao je, između ostalog, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw predstavljajući ciljeve Velike Britanije tokom njenog predsjedanja EU-om, koje počinje danas.

«Bugarska i Rumunija su potpisale pristupni ugovor 25. aprila i trebaju se pridružiti Evropskoj uniji u januaru 2007. Obje zemlje još uvijek moraju puno toga učiniti kako bi na jesen dobile pozitivnu ocjenu Evropske komisije o spremnosti za priključenje», kazao je Straw u govoru održanom u srijedu u britanskom parlamentu.

Dodao je da je Evropska unija također spremna otvoriti pregovore s Hrvatskom ako ona u potpunosti bude surađivala s Haaškim sudom.

«I ostale zemlje Zapadnog Balkana imaju našu snažnu potporu u svojim nastojanjima za priključenje Evropskoj uniji. Ali one moraju - baš kao i svi ostali kandidati - prethodno ispuniti potrebne uvjete», kazao je Straw, ponovivši predanost britanske vlade pridruživanju Turske Evropskoj uniji.

Straw je u svom govoru naglasio da se Evropska unija mora prilagoditi kako bi opstala i napredovala u svijetu puno drugačijem od onog prilikom njezina osnivanja prije 50 godina.

Obavezao se da će Britanija naporno raditi kako bi se do kraja ove godine postigao dogovor o budućem financiranju Unije, uz napomenu da svaki dogovor mora voditi prema racionalnijem proračunu.

Straw je također istaknuo da će Britanija raditi na ekonomskim reformama i ostvarivanju napretka po pitanju klimatskih promjena.