Velika Britanija
0

Straw blokirao objavljivanje podataka o invaziji na Irak

FENA
Britanski ministar pravde Jack Straw upotrijebio je ministarski veto da bi blokirao objavljivanje podataka o posljednjim sastancima vlade bivšeg premijera Tonyja Blaira na kojima je donesena odluka o invaziji na Irak 2003. godine.

Straw je stavio veto objasnivši da bi objavljivanje tih informacija "po njegovom mišljenju nanijelo veliku štetu vladi", prenio je Reuters u utorak.

"Odluka da se poduzme vojna akcija detaljno je razmatrana, i to treba da prihvatimo i ovdje u parlamentu i drugdje", naveo je Straw u saopćenju proslijeđenom britanskom parlamentu, ističući da je mnogo važnije održati integritet britanske vlade od onoga što zanima javnost.

Objavljivanje dokumenata moglo bi donijeti veliku štetu premijeru Gordonu Brownu, koji je kao ministar finansija u vrijeme kada je Tony Blair bio premijer podržao njegovu odluku o invaziji na Irak, podsjetila je agencija.

Kritičari optužuju Blaira da se oglušio o mišljenje državnog tužitelja Petera Goldsmitha o pravnim osnovama pokretanja invazije na Irak, koje je on izrekao 7. marta 2003., samo nekoliko dana pred akciju.