Svijet
3

Stravični snimci iz Oklahome: Pogledajte kako se razvijao i širio tornado

Klix.ba
Stravični videosnimci pristižu iz Oklahome, gdje je u snažnom tornadu koji je poharao sve pred sobom poginula najmanje 91 osoba, među kojima je 20 djece.

Vjetar koji je dostizao brzinu veću od 320 kilometara na sat nosio je sve pred sobom. Snimci koji prikazuju kako se tornado razvijao i dostizao širinu i do tri kilometra su zaista zastrašujući.

Monstruozni tornado ostavio je iza sebe opustošena naselja i uplakane ljude, a snimci su se, zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, odmah proširili svijetom.

Snimci su zaista potresni. Roditelji očajnički traže i dozivaju svoju djecu, policajci i spasioci tragaju za preživjelima ispod ruševina, medicinari nastoje pomoći povrijeđenima, dok su scene koje se vide strašne - kuće su porušene, vozila prevrnuta, drveće iščupano u naletima vjetra... Najgora situacija je u predgrađu Moore.

Spasioci i dalje tragaju za nestalim osobama, s obzirom na to da je mnogo ljudi ostalo zarobljeno pod ruševinama. Prema zvaničnom izvještaju, najmanje 20 djece se utopilo u vodi koja je curila iz vodovodnih cijevi u školi, oštećenih u tornadu.

U bolnici se nalazi više od 150 ljudi, među kojima ima mnogo djece. Proglašeno je stanje prirodne katastrofe u Oklahoma Cityju.