|

Stravične posljedice rata: Kako Kobani izgleda nakon pobjede Kurda nad IDIL-om

Stravične posljedice rata: Kako Kobani izgleda nakon pobjede Kurda nad IDIL-om
15
Klix.ba
29.1.2015. u 10:12
105
komentara
15

dijeljenja
1/7 Foto: AFP
2/7 Foto: AFP
3/7 Foto: AFP
4/7 Foto: AFP
5/7 Foto: AFP
6/7 Foto: AFP
7/7 Foto: AFP
Nakon nekoliko mjeseci zračnih napada SAD-a i dva dana nakon što su kurdski borci odnijeli pobjedu nad militantima u borbi u Kobaniju, grupa novinara je dobila dozvolu da izbliza pogleda ovaj grad na granici sa Sirijom, koji je bio pod opsadom.
Među onima koji su ušli u grad bio je i Bulent Kilic, turski fotoreporter agencije France Presse.

"Ovo više nije grad. Vidio sam sve bombe koje su bačene na Kobani. Ovdje su ostale samo ruševine, posebno u istočnom dijelu grada gdje je IDIL pokušao ući", kazao je Klilic, kojeg je Time magazin 2014. godine proglasio najboljim fotoreporterom.

Kilic se nalazio u prvoj grupi novinara kojima je dozvoljeno da uđu u Kobani.

"Molili smo vlasti da uđemo unutra. Jedini drugi način je ilegalni, koji može biti izuzetno opasan - mogu vas ubiti. Ovog jutra su nam ipak kurdski borci kazali kako mogu dogovoriti naš ulazak u grad", kazao je Klilic.

U gradu je imao priliku da upozna stanovnike koji su odlučili ostati uprkos bombardiranju.

"I iako su ljudi bili sretni što vide da je bombardiranje završeno, nisu slavili. Ovaj rat je bio izuzetno nasilan i mnogi su izgubili svoje najbliže", kaže Kilic, koji se vratio u Tursku, no odlučan je u tome da ponovo ode u Kobani.

"Imam osjećaj kao da sam završio samo ratni dio ove priče, a sada želim izvještavati o ljudima koji se odluče vratiti nazad u svoje domove. Bit će teško. Nema grijanja, struje, vode, nema prodavnica. Ne znamo kako će se snaći, ali to je priča koju želim da radim", kaže Kilic.
Prijavi grešku


Komentari (105)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...