Svijet
0

Strauss-Kahn: Politika je za mene prošlost

FENA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Francuski socijalista i bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn rekao je da je njegova politička karijera okončana.

"Politika je prošlost za mene", rekao je on za rusku državni televiziju, dodavši da trenutno radi kao ekonomski savjetnik za velike firme, od kojih su dvije u Rusiji.

Prošle sedmice, Strauss-Kahnu je naređeno da se pojavi na sudu zbog optužbi da je podvodio djevojke u gradu Lilleu, podsjeća BBC.

On je 2011. godine podnio ostavku u MMF-u zbog skandala koji je izbio nakon što ga je hotelska služavka optužila za silovanje. Optužba je odbačena, a on se nagodio sa služavkom.

Ovo mjeseca, Strauss-Kahn je imenovan za člana upravnog odbora dvije ruske državne finansijske institucije - Ruski fond za direktno investiranje i Ruska banka za regionalni razvoj.

U intervjuu za televizijsku stanicu Rusija 24, on je rekao da bi Rusija trebala "značajno internacionalizirati svoje ekonomske aktivnosti".

Prije nekoliko dana, istražne sudije u Francuskoj su odlučile da bi mu se trebalo suditi zajedno s 12 ostalih osoba u vezi s vođenjem lanca prostitucije u hotelu u Lilleu.

Bivši predsjednički kandidat priznao je da je prisustovao seks zabavama tamo, ali je dodao da nije znao da su nekim ženama plaćene usluge.

Druga dva slučaja protiv njega su također odbačena.