Svijet
0

Strauss-Kahn negirao "frenetične" aktivnosti na seksi zabavama

FENA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Dominique Strauss-Kahn u utorak je sjeo na klupu za svjedoke kako bi svjedočio o svojoj navodnoj ulozi u seksi zabavama s prostitutkama, rekavši da su navodi o učestalosti takvih zabava golemo preuveličani.

Bivši 65-godišnji čelnik Međunarodnog monetarnog fonda optužen je da je organizirao desetak zabava za koje je znao da će uključivati i prostitutke u periodu 2008.-2011. godine u sjevernom francuskom gradu Lilleu, i u Washingtonu, Briselu i Parizu.

"Kada pročitate krivičnu prijavu stičete utisak da je to bila frenetična aktivnost", poručio je sudu Strauss-Kahn, noseći tamno crno odijelo i zelenu kravatu, prenosi Reuters.

"To je, međutim, bilo četiri puta godišnje, ne više od toga. To nije bila aktivnost koja se izmakla kontroli", kazao je.

Govoreći odlučno i samouvjereno, on je poručio sudu da u ovoj fazi svoje karijere još ima "političke ambicije" i da je njegov rad u MMF-u bio "značajan posao".

Strauss-Kahn je bio favorit za položaj francuskog predsjednika prije nego što ga je optužila za seksualno zlostavljanje sobarica u njujorškom hotelu u 2011. Krivične prijave u američkom sudu su povučene, da bi se kasnije pojavili navodi da je on učestvovao u orgijama u Francuskoj.

Nekoliko demonstrantkinja u toplesu iz grupe Femen s parolama ispisanim na leđima ranije su se bacile na automobil Strauss-Kahna dok je stizao pred sud prije nego što ih je odvela policija.

Advokati Strauss-Kahna priznaju da je njihov klijent učestvovao na seksi zabavama ali tvrde da on nije znao da su žene prostitutke i tako je odbacio optužbu o svodništvu, ili pravnim riječnikom "unio otežavajuće okolnosti".

Strauss-Kahn, koji tvrdi da je njegova politička karijera već okončana, može se suočiti s deset godina zatvora i globom do 1.5 miliona eura.

Trosedmično suđenje je počelo prošle sedmice. Strauss-Kahn danas je odgovarao prvi put na svjedočenja dvije bivše prostitutke koje tvrde da su učestvovale na zabavama.

Ukupno 14 ljudi, među kojima i Strauss-Kahn, optuiženi su u "Carlton aferi" nazvanoj po istoimenom hotelu u Lilleu koja je izazvala istragu mreže koja organizira seksualne zabave.

Očekivalo se da se Strauss-Kahn, koji je bio francuski ministar finansija u kasnim 1990-im i nakon toga je prešao u MMF, natječe za francuskog predsjednika u 2012., ali je povukao kandidaturu nakon što ga je sobarica Nafissatou Diallo optužila za seksualno zlostavljanje.

To je omogućilo socijalisti Francoisu Hollandeu da postane favorit i porazio tada aktuelnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Nakon što su optužbe protiv njega povučene, on je učesnik u građanskoj parnici koju je pokrenula protiv njega Diallo u New Yorku.