Pušten uz kauciju
0

Strauss-Kahn može kući uz elektronski nadzor i čuvara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sudsko vijeće njujorškog suda podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna za seksualno napastovanje, a sudija je odredio da ga se uz kauciju od milion dolara i uz elektronski nadzor može pustiti u kućni pritvor do idućeg pojavljivanja pred sudom 6. juna.

"Sudsko vijeće je glasanjem odlučilo o podizanju optužnice protiv optuženika", rekao je sudija Michael Obus i dodao da će Kahn u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor sve vrijeme imati i jednog čuvara. On će uz jamstvo u gotovini od milion dolara trebati imati i garantno osiguranje u iznosu od pet miliona dolara.

Dominique Strauss-Kahn je u četvrtak poslijepodne bez lisica na rukama ušao u sudnicu na sudu na Manhattanu. U sudnici su bili Strauss-Kahnova supruga Anne Sinclair, jedna od njegovih dviju kćeri i advokat William Taylor.

Strauss-Kahn je pritvoren u noći na nedjelju, nakon što ga je hotelska sobarica, 32-godišnja Gvinejka, optužila za pokušaj silovanja.

Odluka o kauciji će biti potpisana u petak, pa će bivši čelnik MMF-a još jednu noć u zatvoru na ostrvu Rikers, rekao je za Reuters izvor sa suda.