Svijet
0

Strauss-Kahn bi se mogao vratiti u politiku

FENA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Funkcioneri Socijalističke partije Francuske ocijenili su danas da bi bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn mogao da se vrati u politiku, sada kada je američki tužilac priznao da ima problema s kredibilitetom svog ključnog svjedoka i kada je Strauss-Kahn oslobođen kućnog pritvora.

Kako prenosi BBC, Strauss-Kahn je prije nego što ga je sobarica hotela "Sofitel" u New Yorku 14. maja optužila za seksualni napad, važio za mogućeg kandidata na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Strauss-Kahn je ranije važio za favorita Socijalističke partije na predstojećim predsjedničkim izborima koji će biti održani na proljeće iduće godine, a poznavaoci prilika smatraju da je odluka o tome da li će se kandidovati prvenstveno na njemu.

"Ako pretpostavimo da će biti otklonjene sve sumnje oko njega i sve optužbe, čemu se naravno nadam da će se dogoditi, onda će biti prvenstveno na njemu da odluči i biće na socijalistima da odluče", izjavio je posljednji socijalistički premijer Lionel Jospin.

Poslanik socijalista Juan Jean-Marie Legen rekao je da vjeruje da će se Strauss-Kahn kandidovati na predsjedničkim izborima.

"Ako je ono što smo čuli istina i ako ga američko pravosuđe oslobodi i rehabilitira i vrati mu čast i dostojanstvo, onda, s obzirom na to da je Dominique Strauss-Kahn borac, on će se boriti za našu zemlju", rekao je Legen.

Lista nominacija bit će zatvorena 13. jula, pet dana prije nego što je planirano njegovo sljedeće pojavljivanje u sudu, ali jedan od visokih zvaničnika Socijalističke partije Francois Hollande kaže da taj rok može biti pomjeren, prenose agencije.