{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stratforova predviđanja za narednu deceniju: Kolaps Rusije, kriza u Njemačkoj, raspad EU

19.6.2015. u 10:04
12
73
Stratforova predviđanja za narednu deceniju: Kolaps Rusije, kriza u Njemačkoj, raspad EU
12
Stratforova predviđanja za narednu deceniju: Kolaps Rusije, kriza u Njemačkoj, raspad EU
Foto: EPA
Privatna obavještajna agencija Stratfor objavila je izvještaj o svojim predviđanjima šta će se desiti u svijetu u narednih deset godina u kontekstu političkih i ekonomskih promjena.
Opći zaključak izvještaja koji je uradio Stratfor jeste da će svijet za deset godina biti mnogo opasnije mjesto.

Rusija će doživjeti kolaps

U narednih desetak godina neće biti pobune protiv zvanične Moskve, ali će njena moć da kontroliše Rusku Federaciju znatno oslabiti. Sankcije, pad cijena nafte, pad vrijednosti rublje, povećanje troškova za vojsku kao i povećanje unutrašnjeg nesklada oslabit će poziciju Moskve. Država se neće raspasti, ali bi Ruska Federacija mogla postati skup više poluautonomnih pokrajina.

Američka vojska će osiguravati rusko nuklearno naoružanje

Rusko nuklearno naoružanje rasprostranjeno je širom ove ogromne zemlje. Ako dođe do unutrašnjih nestabilnosti ovo naoružanje moglo bi postati prijetnja za cijeli svijet. Tu će uskočiti Washington koji bi mogao poslati čak i kopnene trupe da osigura rusko nuklearno naoružanje.

Problemi u Njemačkoj

Njemačka ekonomija zavisi od izvoza koji je omogućen zahvaljujući tržišnoj liberalizaciji u okviru EU. Problem za Njemačku može biti što će se stanovništvo ove zemlje dodatno smanjiti a to će utjecati na još manje domaće tržište za njenu privredu. Stratfor očekuje nekoliko ekonomskih kriza u Njemačkoj u narednoj dekadi.

Poljska će postati evropski lider

Centar ekonomskog rasta i rasta političkog utjecaja u narednih deset godina bit će Poljska. Poljsko stanovništvo neće se znatnije smanjiti. Činjenica da je to evropska zemlja koja graniči s Rusijom dodatno će ojačati njen politički utjecaj.

Nastat će četiri Evrope

Dugo se činilo da je je ujedinjenje Evrope nezaustavljiv proces. No, Stratfor predviđa da će postojati četiri Evrope već za deset godina. To su: Zapadna Evropa, Istočna Evropa, Skandinavija i Velika Britanija. EU će moguće preživjeti u nekom obliku, ali će politički, ekonomski i vojni odnosi između zemalja biti temeljeni na bilateralnim ugovorima.

Partnerstvo SAD-a i Turske

Stratfor ne predviđa skoro okončanje krize u arapskom svijetu. Najveću korist od ovoga mogla bi imati Turska. Iako neće biti voljna da intervenira, Turska će na to biti prinuđena zbog razvoja situacije. Zbog svega, Turska će postati još značajniji saveznik za SAD. To savezništvo posebno će biti značajno u pacificiranju Rusije koja svoje vojne baze ima u Armeniji.

Kina će se suočiti s problemima

Kina bi u deceniji koja dolazi, suočena s usporavanjem ekonomskog rasta, mogla doživjeti niz kriza. Stratfor predviđa da bi u pitanje mogla doći i podrška Komunističkoj partiji Kine. Još veći problem za Kinu jeste što njen ekonomski rast nije geografski ravnomjerno distribuiran.

Japan će postati pomorska sila

Japan ima tradiciju pomorstva već stoljećima. Japan će morati ojačati svoju mornaricu zbog sve veće kontrole trgovinskih ruta od strane Kine. Trenutno, Japan ovisi od američke zaštite. Stratfor predviđa i da spor oko ostrva u Južnom kineskom moru neće prouzrokovati rat, ali će biti određenih konflikata.

Svjedočit ćemo usponu 16 zemalja

Dok smo u prošloj dekadi svjedočili usponu Kine, Stratfor predviđa da će u sljedećoj dekadi značajan rast doživjeti Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mijanmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija.

Pad moći SAD-a

Dok svijet postaje sve nesigurnije mjesto, SAD će sve pažljivije birati izazove s kojima će se baviti, dok će potpuno odbaciti ulogu globalnog policajca. SAD će nastaviti biti prva ekonomska, vojna i politička sila, ali će ipak svoju moć koristiti pažljivije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: