{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strašne slike grada koji je bio pod vodom skoro tri decenije

18.3.2013. u 17:01
0
14
Strašne slike grada koji je bio pod vodom skoro tri decenije
0
Argentinski "grad koji se utopio" Lago Epecuen ostao je sakriven pod vodom skoro tri decenije, te se sada na površini pojavljuju njegovi ostaci i ruševine budući da se voda dobrim dijelom povukla.
Nakon što je jezero potopilo ovaj gradić južno od Buenos Airesa on je ostao pod vodom skoro tri decenije, a sada kada se voda povukla pomaljaju se njegovi ostaci pokriveni srebreno-bijelom bojom. Grad je bio potopljen bez upozorenja, nakon dugog perioda obilnih kiša, što je rezultiralo time da je čitav grad ostao godinama 10 metara pod površinom vode.

Oko 1.500 stanovnika jedva je uspjelo pokupiti svoje osnovne stvari i pobjeći pred tadašnjom nepogodom, a sada se, nakon što se voda povukla, mogu vidjeti ostaci automobila, zahrđalih kreveta i raznih drugh predmeta.

"Imala sam dosta mačaka i pasa koji su pobjegli nekoliko dana prije poplave i više ih nikada nisam vidjela", rekla je za AFP Norma Berg, koja je također morala napustiti svoj dom prije skoro tri decenije.

Od 2009. godine nivo vode se počeo smanjivati tako da su ove godine konačno na površinu izašle ruševine nekada vrlo posjećenog ljetovališta u Argentini. Grad je bio omiljena destinacija koju je godišnje posjećivalo 20.000 turista, a imao je i 280 firmi koje su nudile usluge turistima.

Legenda kaže da je jezero nastalo od suza velikog gradonačelnika koji je žalio za svojom voljenom. Prema toj legendi voda jezera Epecuen - ili "vječnog proljeća" - može izliječiti depresiju, reumatizam, kožne bolesti, anemiju, pa čak i dijabetesa, zbog čega je Lago Epecuen i bio izuzetno dobro posjećen, prenosi Daily Mail.

No, nakon što se voda povukla, nije se pristupilo obnovi grada, tu je sada jedini stanovnik u tom području 81-godišnji Pablo Novak. On kaže da u gradsko područje niko nije navraćao ni pet godina nakon potopa, te da je tu bio potpuno sam. Danas, on provodi dane obilazeći biciklom ruševine, a sada tu dolazi sve više ljudi koji žele spasiti materijal iz ruševina zbog reciklaže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: