"Historijski događaj"
0

Strasbourg: Palestinci dobili status "partnera“ u Vijeću Evrope

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope odobrila je u utorak status "partner za demokratiju" Palestinskom nacionalnom vijeću, koje je pozdravilo "historijski događaj" u Strasbourgu.

Palestinski parlament je drugi nosilac ovog novog statusa, nastalog 2009. godine a dodijeljenog po prvi put Maroku u junu.

"Ovo je historijski događaj za nas sa svim njegovim konotacijama", ocijenio je nakon glasanja Skupštine predsjednik Palestinskog nacionalnog vijeća Salim Zaanoon.

"Ova odluka će stvoriti osnovu za stvaranje mira u našem regionu", dodao je on na arapskom jeziku pred skupom, prema zvaničnom prijevodu.

Palestinsko nacionalno vijeće je generalna skupština Palestinskog oslobodilačkog pokreta. Prije stvaranja Palestinske samouprave, nakon mirovnog sporazuma u Oslu 1993. godine, ono predstavlja parlamentarni ured u egzilu.

"Možemo reći da se radi o historijskom događaju, jer s arapskim proljećem, vidjeli smo nastanak nove demokratije", ustvrdio je izvjestitelj usvojene rezolucije Holanđanin Tiny Kox.

"Pokreće se novo partnerstvo s njima", dodao je on.

Dok su neki članovi skupštine izrazili podršku zahtjevu Palestinaca da kao država uđu u Ujedinjene nacije, drugi su naglasili da ovaj novi status u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope ni u kom slučaju ne znači priznavanje palestinske države.

Status “partnera” ima za cilj jačanje veza s parlamentima susjednih zemalja Evrope.

Ovaj status je prvi put u junu marokanskom parlamentu dodijelila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, koja je sastavljena od parlamentaraca 47 država članica Vijeća Evrope.