Svijet
0

Strasbourg: Hiljade kurda traže Odžalanovo oslobađanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko hiljada Kurda, 10.000 prema policiji, 30.000 prema organizatorima, demonstriralo je u subotu u Strasbourgu tražeći oslobađanje bivšeg vođe PKK Abdullaha Odžalana koji je od 1999. godine zatvoren u Turskoj.

Kurdi, koji su s čitavim porodicama došli iz Njemačke, Belgije i Holandije, defilovali su u ritmu tradicionalne muzike s transparentima na kojima je pisalo "Sloboda za Odžalana."

Abdullaha Odžalana, osnivača i bivšeg lidera Kurdistanske radničke stranke (PKK), uhapsili su 15. februara 1999. godine u Keniji ruski agenti, uz pomoć američkih obavještajnih službi. Kad je prebačen u Tursku, osuđen je na smrt u junu 1999. godine zbog "separatizma", a kazna je 2002. godine preinačena u doživotni zatvor, jer je smrtna kazna ukinuta.

"Osuđujemo to što su SAD i Evropska unija pomogli Turskoj da uhvati Odžalana", kazao je agenciji AFP Ahmet Gulabi Dere, član Kurdistanskog nacionalnog kongresa.

Ove mirne demonstracije imaju za cilj da pokažu kako mi želimo dijalog i pomirenje između Ankare i kurdskih organizaicja u kojim EU može da odigra ulogu posrednika", dodao je on.

Svake godine, otkako je uhapšen Odžalan, velike demonstracije u Strasbourgu okupe kurdsku dijasporu pred sjedištem Evropskog suda za ljudska prava.