Strasbourg: Demonstranti Kurdi upali u zgradu Vijeća Evrope

F
FENA
14.11.2012. u 21:47
1
1
Strasbourg: Demonstranti Kurdi upali u zgradu Vijeća Evrope
1
Strasbourg: Demonstranti Kurdi upali u zgradu Vijeća Evrope
Tridesetak demonstranata Kurda upalo je u srijedu u zgradu Vijeća Evrope u Strasbourgu u znak podrške kurdskim političkim zatvorenicima koji štrajkuju glađu u Turskoj.
Oni su na silu ušli u "Agoru", aneks panevropske organizacije. Osobe koje su bile u zgradi su evakuirane.

Demonstranti su nosili majice s natpisom "sloboda za štrajkače" i uzvikivali slogane podrške Abdulahu Odžalanu (Ocalanu), historijskom šefu Kurdistanske radničke partije (PKK), osuđenom 1999. godine na doživotni zatvor.

- Oni su ovdje kako bi podržali 10.000 kurdskih zatvorenika koji su 12. septembra započeli štrajk glađu, objasnio je agenciji AFP jedan simpatizer PKK-a na licu mjesta.

- Dodao je da su se demonstranti, uglavnom mladi ljudi, okupili u Strasbourgu, nakon dogovora posredstvom interneta, u zank podrške kurdskim političkim zatvorenicima, precizirao je Mahmut Erol, tajnik "kulturnog udruženja Mezopotamije".

Policajci, žandarmi i jedinice CRS-a su intervenirale kako bi demonstrante izbacili iz zgrade. Policijska operacija je završena oko 17.30 sati nakon hapšenja nekoliko aktivista.

U septembru 2011. godine, pedesetak kurdskih aktivista je izvelo sličan upad u Agoru, kada su tražili garancije o zdravstvenom stanju za Abdulaha Odžalana, prije nego što ih je istjerala policija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: