Svijet
0

Stranku Benazir Bhutto predvodit će njezin sin i suprug

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Opozicijska Pakistanska narodna stranka (PPP) bivše premijerke Benazir Bhutto, koja je ubijena u četvrtak, odlučila je u nedjelju da stranku zajedno nastave voditi njezin sin Bilaval Bhutto i suprug Asif Ali Zardari.

Stranka je za svoga novog predsjednika izabrala 19-godišnjeg Bilavala Bhutta, koji studira pravo na Oksfordskom univerzitetu, a suprug Benazir Bhutto će biti kopredsjednik PPP-a, izjavio je jedan od zvaničnika te stranke nakon sastanka održanog u rodnom gradu Benazir Bhutto, Nauderu, na jugu Pakistana.

Na sastanku je također većina delegata bila za sudjelovanje PPP-a na općim izborima zakazanim za 8. januar, ali o tome još nije donesena zvanična odluka, javio je Reuters.

Tariq Azeem Khan, dužnosnik Muslimanskog saveza Pakistana, stranke koja podržava predsjednika Perveza Musharrafa, izjavio je britanskoj agenciji da bi izbori mogli biti odgođeni, mada to još nije potvrđeno.

Prema anketama prije atentata na Bhutto, očekivalo se da bi bivša predsjednica vlade dobila i treći mandat na mjestu premijera, funkciju koju je prvi put počela obavljati 1988.

U Pakistanu već tri dana vlada haos. U nemirima je od četvrtka poginulo najmanje 47 ljudi a najveći pakistanski grad, 11-milionski Karachi, opustošen je u divljanju bijesnih Pakistanaca.