Italija
0

Stranke nisu za uvođenje predsjedničkog sistema

FENA
Predstavnici talijanskih stranaka su u prvim reakcijama negativno ocijenili prijedlog premijera Silvija Berlusconija da se u toj zemlji uvede predsjednički sistem.

Premijer Berlusconi je prije nekoliko dana na završnoj konferenciji za novinare u 2008. godini rekao da je Italija spremna za neposredan izbor predsjednika države, dodavši da je za to potrebna promjena ustava, uz saglasnost svih stranaka u parlamentu.

Prve reakcije stranaka ne idu u prilog Berlusconijevom prijedlogu. Čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi rekao je da se njegova stranka zalaže za federalizaciju Italije, dok s idejom predsjedničkog sistema, za sada, treba sačekati, prenio je rimski dnevnik La Repubblica.

"Nikada nismo razmišljali o predsjedničkom sistemu, takvu ideju je uvijek imao Berlusconi", kazao je Bossi.

Ni opozicija se ne slaže s uvođenjem neposrednog izbora predsjednika Italije.

Zamjenik ministra rada u vladi u sjeni i jedan od visokih dužnosnika opozicijske Demokratske stranke Cesare Damiano rekao je rimskom dnevniku kako "nije vrijeme za raspravu o predsjedničkom sistemu", već da se talijanska vlada treba suočiti s ekonomskom krizom koja je pogodila zemlju.

Premijera je podržao ministar javne uprave Renato Brunetta, rekavši da je Italiji sve potrebniji predsjednički sistem što se više kreće ka federalizmu.