|

Stranke komičara i rock zvijezde formiraju novu ukrajinsku vladu?

Stranke komičara i rock zvijezde formiraju novu ukrajinsku vladu?
4
A. P.
22.7.2019. u 07:30
9
komentara
4

dijeljenja
Stranke komičara i rock zvijezde formiraju novu ukrajinsku vladu? Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Stranka Sluga naroda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ubjedljivo je slavila na prijevremenim parlamentarnim izborima u Ukrajini, čime je on dobio priliku da konsoliduje svoju političku moć.
Sluga naroda će imati većinu u parlamentu, ali će im biti potreban koalicioni partner za formiranje vlasti.

Zelenski, nekadašnji komičar koji je osvojio srca javnosti, trijumfovao je na aprilskim predsjedničkim izborima, ali mogao imenovati ministre koje želi. On je obećao provesti radikalne reforme i boriti se protiv masovne korupcije u toj zemlji, a u razgovoru za BBC je rekao da su ovi izbori "možda i važniji od predsjedničkih".

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Dosadašnji rezultati pokazuju da je na drugom mjestu po popularnosti proruska Opoziciona platforma, ali je Zelenski odbacio mogućnost da Sluga naroda koalira s njima.

Govoreći u Kijevu on je pozvao stranku Holos (Glas) koju predvodi rock zvijezda Svjatoslav Vakarčuk da razgovaraju o koaliciji.

"To je bila moja inicijativa i prije izbora", rekao je Zelenski.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Stranka Holos osvojila je 6,4 posto glasova.

Ostale dvije stranke za koje se prognozira da bi mogle ući u parlament su Evropska solidarnost, bivšeg predsjednika Petra Porošenka (8,7 posto glasova) i Batkivshchyna, stranka koju predvodi nekadašnja premijerka Julija Timošenko (8,2 posto).

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Zelenskom će biti potrebna podrška ukrajinskog parlamenta, a pobjednička stranka ili koalicija će formirati vladu i nominovati premijera.

Predsjednik je ranije poručio da će on, premijer i parlament morati sarađivati kako bi Ukrajini donijeli sretan život. Kao ključne stavke istakao je investicije, demokratiju i sigurnost.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...