Svijet
0

Stranka nobelovke Suu Kyi želi dijalog

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nacionalna Liga za demokraciju (LND) koju predvodi pripadnica mijanmarske opozicije Aung San Suu Kyi, trenutno u zatvoru, naglasila je u utorak kako želi dijalog s vojnom huntom jer je to jedini način da se riješe problemi u zemlji.

Prošle sedmice prvi čovjek režima generalisimus Than Shwe je izjavio kako je spreman da se osobno sastane s dobitnicom Nobelove nagrade za mir ako ona odustane od svoje politike "konfrontiranja" i podrške zapadnim "sankcijama".

U ponedjeljak je jedan general u rezervi, koji važi za umjerenjaka, zvanično zadužen da osigura vezu sa Suu Kyi, ali se ne zna kada bi pregovori započeli.

"Veoma je važno da želimo uspjeti", saopćila je stranka Suu Kyi i dodala kako je "želja da se vodi dijalog glavni način rješavanja problema s kojim se zemlja suočava".

Prije deset godina Evropska unija i SAD su uveli sankcije Mijanmaru zato što nije proveo demokratske reforme i što su se nastavila kršenja ljudskih prava. Stranka LND je podržala tu politiku kojoj je cilj izolacija vojnog režima.

Šezdesetdvogodišnja Suu Kyi, čija je stranka pobijedila na izborima 1990. godine, ali joj nikada nije dozvoljeno da vlada, lišena je slobode veći dio proteklih 18 godina. Od 2003. godine, ona je u izolaciji u svojoj kući u Yangonu.