Proces "normalizacije"
31

Stranka Le Pen mijenja imidž ekstremne desnice, želi se "racionalno" suprotstaviti Macronovoj vlasti

S. Š.
Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Krajnje desničarska nacionalna stranka "Okupljanje" (Rassemblement National, RN) Marine Le Pen sve više slijedi strategiju "normalizacije" kako bi nastavila svoj politički uspon nakon neočekivanog prodora na junskim parlamentarnim izborima.

Dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora u Francuskoj, talasi koji su se uzburkali u političkom svijetu i dalje su nemirni. Došlo je do nekih ključnih promjena u zakonodavstvu, međutim izgledne su promjene i u strukturi nekih političkih opcija - poput one na čijem je čelu Le Pen.

Neočekivano dobar plaman Le Penove stranke

Stranka na čijem čelju se nalazi Le Pen osvojila je je 89 mjesta – rezultat koji nijedna anketa i niti stručnjak nisu predviđali; nastup bez presedana za Le Pen koja je pet godina ranije osvojila samo osam mjesta kao Front National.

Za mnoge posmatrače, ovo je označilo kraj republikanskog fronta - francuskog fenomena mainstream glasača koji su masovno izašli protiv krajnje desnice u drugom i posljednjem krugu izbora kako bi je sačuvali od vlasti. Kao takvi, parlamentarni izbori su pokazali uspjeh strategije koju je Le Penova koristila nakon što je naslijedila svog oca Jean-Mariea 2011. godine - pristup tzv. "dedijabolizacije" koji je imao za cilj protjerati imidž stranke kao neofašističke rulje, kako to piše France24 u svojoj detaljnoj analizi.

Le Pen je izbacila svog oca iz stranke 2015. godine, rekavši da je izvršio "političko samoubistvo", nakon što je više puta odbacio holokaust kao "detalj historije".

Stranku je preimenovala 2018. kako bi je u potpunosti izdvojila od svog oca - promijenivši je iz Front National, sa svojim fašističkim konotacijama, u Rassemblement National, što podsjeća na konzervativnu stranku Rassemblement du Peuple Français iz 1947. do 1955. godine.

Ovo nije bila bilo koja desničarska stranka, već političko vozilo Charlesa de Gaullea - vođe Slobodne Francuske, antifašističkog heroja i konzervativne ikone.

Le Pen i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske (Foto: EPA-EFE)
Le Pen i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske (Foto: EPA-EFE)

Svojim nastupom u parlamentarnim anketama, Le Pen je pojačala svoju strategiju od dedemonizacije do "normalizacije" - promjene imidža, pokušavajući pokazati da partija na čijem čelu je ona nije pobunjenička snaga koja puca sa strane bez kompetentnosti da se kandiduje stvari, već zrela stranka vlade koja može konstruktivno da se angažuje sa Macronovom izvršnom vlasti.

Le Pen je svoj novi pristup jasno iznijela uveče 19. juna, nakon što su izlazne ankete u drugom krugu pokazale koliki je opseg njenih parlamentarnih dobitaka. Izjavila je da će njena stranka biti “poštovana prema institucijama i uvijek konstruktivna”. Sljedećeg jutra Le Pen je podvukla koliko ona vidi parlament kao arenu za ovu strategiju normalizacije.

Da li je došlo vrijeme da mjesto Le Pen zauzme neko novi?

Svi očekuju da će Le Penova ostati dominantna figura u svojoj partiji, ali dvojica kandidata, koji će se naći u novembarskoj utrci za liderstvo, predlažu dva različita načina definisanja agende normalizacije.

Le Penin mladi štićenik Jordan Bardella odrastao je u pariškom predgrađu Seine-Saint-Denis i dugo je svoju poruku usmjeravao na glasače radničke klase u urbanim područjima i deindustrijaliziranom sjeveru Francuske, koji je postao najveća biračka jedinica RN-a 2010-ih.

Bivši zamjenik Le Penove Louis Aliot predstavlja stariju generaciju i teži da se fokusira na drugu ključnu izbornu jedinicu RN-a na jugu, prvu izbornu bazu koju je stekao krajem dvadesetog stoljeća.

"Iako su razlike između dva kandidata 'male', one su proizvod njihovog 'različitog porijekla i generacija", rekao je za vijesti francuskog Senata Jean-Yves Camus, specijalista za krajnju desnicu u Fondaciji Jean-Jaurès u Parizu