Svijet
0

Stranka bivšeg premijera Sharifa neće pomirenje s Musharrafom

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Stranka protjeranoga bivšeg pakistanskog premijera Nawaza Sharifa odbacila je u petak svaku mogućnost pomirenja s predsjednikom Pervezom Musharrafom - dan nakon što je Vrhovni sud odlučio da se Sharif može vratiti u zemlju i sudjelovati na parlamentarnim izborima.

To će, kako se računa, dovesti do pojačanja političke krize u zemlji, koja traje od proljeća kada general Musharraf nije uspio smijeniti Iftikhara Chaudryja, prvog čovjeka Vrhovnog suda, koji je u četvrtak objavio da se Sharif i njegov brat mogu vratiti u zemlju.

Musharraf je smijenio Sharifa u državnom udaru 1999. godine, dozvolivši mu odlazak u Saudijsku Arabiju, nakon što je ovaj obećao da se za 10 godina neće vratiti u Pakistan.

Vrhovni sud je, međutim, razmatrajući zahtjev Sharifa i njegovog brata, donio odluku da im se omogući povratak u Pakistan.

Sadiq al-Faruk, visoki zvaničnik Sharifova Pakistanskog muslimanskog saveza, rekao je u petak da "nema izgleda za bilo kakvo pomirenje" s Musharrafom.

"Takvo nešto ne dolazi u obzir", izjavio je on AP-u, naglasivši da "demokratija i diktatura ne mogu zajedno".

Al-Faruk je također rekao da će njegova stranka u subotu, u Islamabadu, odlučiti o datumu Sharifova povratka.

Musharraf, koji je ključni saveznik SAD-a u borbi protiv terorizma, trpi i američki pritisak zbog nedovoljnog doprinosa borbi protiv Al-Qaide, afganistanskih talibana i lokalnih ekstremista.

Sharif i bivša premijerka Benazir Bhutto, koja se također nalazi u egzilu i želi povratak u zemlju, zahtijevaju da im Musharraf omogući nesmetano sudjelovanje na parlamentarnim izborima koji bi trebalo da se održe krajem ove ili početkom iduće godine.

Da bi izbjegao još veće komplikacije u predizbornom periodu, Musharraf je Benazir Bhutto ponudio dogovor o podjeli vlasti, o čemu su njih dvoje već razgovarali, ali bez rezultata.

Bhutto, koja je iz Pakistana otišla 1999. godine da bi izbjegla suđenje po optužbama za korpuciju, zatražila je, kako se ističe, da Musharraf odustane od namjere da bude istovremeno na čelu države i vojske.

Postoje kombinacije da Sharif i Bhutto udruženi nastupe na predstojećim parlamentarnim izborima.