Svijet
0

Stranka Benazir Bhutto želi koaliciju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stranka bivše premijerke Benazir Bhutto, jedna od dviju pobjednica na općim izborima provedenim u ponedjeljak u Pakistanu, želi uspostaviti koaliciju s drugim strankama koje su opozicija predsjedniku Pervezu Musharrafu, izjavio je u utorak suprug ubijene Bhutto.

"Formirat ćemo vladu s nacionalnim konsenzuom koja će podrazumijevati cjelokupnost demokratskih snaga", izjavio je na konferenciji za štampu u Islamabadu Asif Ali Zardari, suprug ubijene Benazir Bhutto, koji je de facto preuzeo vođstvo u Pakistanskoj narodnoj stranci (PPP) kao dopredsjednik sa svojim 19-godišnjim sinom.

"Sudbina ljudi koji su bili dio prethodne vlade nas ne interesira", odgovorio je on na pitanje da li bi u koaliciju mogli da uđu pripadnici Musharrafova tabora.

Prema neslužbenim rezultatima, pakistanska opozicija pobijedila je na parlamentarnim izborima u Pakistanu.

"Prihvaćamo odluku naroda koji nam je na ovim izborima sve kazao", izjavio je za France Presse glasnogovornik Pakistanske muslimanske lige - Q Tariq Azeem.

Stranka ubijene Benazir Bhutto, prema zadnjim neslužbenim rezultatima, osvojila je 86 mjesta u parlamentu, Pakistanska muslimanska liga bivšeg premijera Nawaza Sharifa 65 mjesta, dok je stranka predsjednika Musharrafa PML osvojila samo 37 mjesta.

Sedamdeset mjesta rezerviranih za žene i vjerske manjine bit će proporcionalno podijeljeno među strankama, a u skladu s brojem mjesta koja su osvojili.

Izbori su, iako nisu zadovoljili najviše kriterije kada je riječ o zakonskim regularnostima, bili prilično vjerodostojni i legitimni, ustvrdio je John Kerry, američki senator i član međunarodne skupine promatrača koji su jučer prisustvovali izborima, prenijele su agencije.

Musharraf je u ponedjeljak izjavio da će bez obzira ko pobijedi na izborima s njim sarađivati.

Ako se opozicija ujedini i dobije dvije trećine mjesta u nacionalnoj skupštini, on bi čak mogao biti svrgnut, a prema drugim scenarijima mogao bi se udružiti s PPP-om ili ostati predsjednik s bitno smanjenim ovlastima pod koalicijom PPP-a i Sharifove stranke.