Svijet
0

Stranka Benazir Bhutto odbija zabranu mitinga

FENA
Pakistanska narodna stranka bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto upozorila je da će odbiti zabranu velikih mitinga i političkih protesta.

Vlasti razmatraju zabranu velikih manifestacija i javnih političkih okupljanja iz straha od novih samoubilačkih napada poput onog u kojem je u četvrtak smrtno stradalo 139 osoba u Karachiju, a na stotine ih je ranjeno. Napad je bio usmjeren na oklopni kamion na kojem je bivša premijerka Benazir Bhutto slavila povratak nakon osam godina egzila, podsjetile su agencije.

„Iz sigurnosnih razloga nakon atentata u Karachiju, nacrt koji razmatra vlada sastoji se u dopuštanju jedino malih javnih skupova na određenim mjestima umjesto velikih okupljanja koja traju satima i remete javni red“, objasnio je pomoćnik ministra informiranja Tariq Azeem.

Bhutto je u nedelju tražila da britanski stručnjaci istraže samoubilački napad u Karachiju, što je ministar unutrašnjih poslova Aftab Khan Sherpao odbio.

Najnoviji napad islamskih fundamentalista izazvao je strahovanja oko stabilnosti u zemlji koja raspolaže nuklearnim oružjem i gdje predsjednik vojne hunte Pervez Musharraf očekuje od vrhovnog suda da ratificira njegovu izbornu pobjedu od 6. oktobra.