Svijet
0

Stranka Benazir Bhutto će izaći na izbore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Opozicijska Pakistanska narodna stranka (PPP) bivše predsjednice vlade Benazir Bhutto, koja je ubijena u četvrtak, učestvovat će na općim izborima zakazanim za 8. januar, izjavio je u nedjelju njen suprug i novi kopredsjednik PPP-a Asif Ali Zardari.

"Uprkos opasnosti situacije, mi ćemo izaći na izbore, u skladu s njenom voljom (Benazir Bhutto) i razmišljanjem", rekao je Zardari na konferenciji za novinare u rodnoj kući svoje supruge, u Nauderu, na jugu Pakistana.

Stranka (PPP) je ranije u nedjelju donijela odluku da je zajedno vode 19-godišnji sin Benazir Bhutto - Bilaval Bhutto i Zardari.

Bilaval Bhutto, koji studira pravo na Oksfordskom univerzitetu, izabran je za predsjednika, a Zardari za kopredsjednika PPP-a.

U međuvremenu je i glasnogovornik Pakistanske muslimanske lige bivšeg premijera Nawaza Sharifa saopćio da će ta stranka vjerovatno učestvovati na izborima, iako je prethodno saopćila da će ih bojkotirati zbog atentata na bivšu predsjednicu vlade.

Ahsan Iqbal izjavio je da će Pakistanska muslimanska liga vjerovatno odustati od planova da bojkotira izbore, s obzirom na to da je PPP odustala od bojkota, prenio je Reuters.

"Ako njima ne smeta da izađu na izbore nakon ubistva Benazir Bhutto, onda naš bojkot općih izbora nema smisla", rekao je Iqbal.

Sharif je nakon ubistva Benazir Bhutto rekao da "slobodni izbori nisu mogući u prisustvu (predsjednika Perveza) Musharrafa".

Više pakistanskih zvaničnika nagovijestilo je da bi izbori mogli biti odgođeni na nekoliko sedmica.