Istinski patriota
171

Strani mediji izvijestili o smrti Divjaka: Bio je simbol multikulturalne Bosne

I. S.
Objava u španskom El Paisu
Objava u španskom El Paisu
Jovan Divjak, general Armije Republike Bosne i Hercegovine je preminuo jučer u Sarajevu, u 84. godini. Vijest o smrti čovjeka koji je za našu zemlju bio izuzetno značajan su objavili i brojni strani mediji.

Voice of America je prenio tekst agencije France-Presse koji je potkrijepljen činjenicama o Divjaku:

"Divjak je do svoje smrti ostao osoba izrazito antinacionalističkih stavova. Većina bosanskih Srba je loše gledala na njegovu ulogu u ratu i smatrali su ga izdajnikom. Srbija je tražila izručenje Divjaka zbog navodnog napada na konvoj Jugoslovenske narodne armije u Sarajevu 1992. godine. Bivši general je negirao navode i rekao da je naredio da se pucnjava zaustavi, što dokazuju i televizijski snimci nastali tog dana", prenosi Voice of America.

I španski El Pais je istakao Divjakovu dobrotvornost te naveo da je osvojio mnoge nagrade, od kojih su najznačajnije: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, orden francuskog Reda Legije časti, nagrada "Graditelj mira" u Parlamentu Katalonije i "Takunda", nagrada za mir koju dodjeljuje asocijacija CESVI u Bergamu, Italija.

(Foto: Screenshot)
(Foto: Screenshot)

"Preminuo Jovan Divjak, general srpskog porijekla koji je branio Sarajevo - Umro je u 84 godini, bio je simbol multikulturalne Bosne, za koju se odlučio boriti", izvještava El Pais.

Mediji koji se čitaju i u autonomnoj zajednici Kataloniji su svoje čitatelje obavijestili o Divjakovoj smrti. Sergio Lozano, novinar La Vanguardije, je napisao da je Divjak 1999. godine dao ostavku na generalski čin jer je bio razočaran sahranom organizovanom u čast Mušana Topalovića Cace, koji se smatra odgovornim za ubijanje srpskih civila na Kazanima, u blizini Sarajeva.

Katalonski portal El Nacional je, osim Divjakove biografije, podsjetio i na to da je u Sarajevu ubijeno više od 10.000 civila i ranjeno još 56.000.

I France 24 je prenio AFP-ev tekst u kojem je naveden Divjakov citat iz 2017. godine:

"Bilo je prirodno biti sa onima koji su napadnuti, a koji nisu imali oružje. Ideja o multietničkoj bosanskoj vojsci me je pridobila.” Divjak je odbacivao oznaku "dobrog" Srbina, kako ga većina ljudi voli nazivati, uvijek ističući kako je on "samo čovjek".

Još jedan francuski medij, La Presse, koji se čita u Kanadi, je objavio vijest o njegovoj smrti i nazvao ga simbolom Sarajeva.

Ni Švicarska nije zaboravila ovog heroja: Swissinfo je naveo da za Divjaka, kojeg mnogi Srbi smatraju izdajnikom, a koji se u Sarajevu nastanio 1966. godine, nije bilo ništa logičnije od ostajanja sa Sarajlijama.

(Foto: Screenshot)
(Foto: Screenshot)

Roberto Scarcella, novinar laRegionea, je u tekstu dodao i da je on nakon završetka ratnih konflikata osnovao humanitarnu organizaciju i na taj način nastavio boriti za mir.