{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strani eksperti mogu dobiti stalni boravak u Češkoj već nakon 18 mjeseci

F
4.9.2007. u 11:58
0
0
Strani eksperti mogu dobiti stalni boravak u Češkoj već nakon 18 mjeseci
0
Strani eksperti mogu dobiti stalni boravak u Češkoj već nakon 18 mjeseci
Stranci koji rade u Češkoj Republici na radnim mjestima za koja je potrebno fakultetsko obrazovanje i koja odgovaranju njihovoj profesiji, obrazovanju ili radnom iskustvu, imaju pravo na prijavu za stalni boravak u ovoj zemlji već nakon 1,5 godine učešća u projektu.
Građani Indije, Bjelorusije, BiH, Kanade, Hrvatske, Kazahstana, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Ruske Federacije, Srbije i Ukrajine koji su uključeni u ovaj projekt mogu dobiti dozvolu stalnog boravka nakon skraćenog perioda od 2,5 godine ili već nakon 1,5 godine za novu kategoriju. Istu priliku imaju diplomci s univerziteta i srednjih škola u Češkoj bez obzira na zemlju porijekla.

Druga važna izmjena u projektu je produženje "zaštitnog perioda" za pronalazak novog posla. Za sve učesnike projekta ovo vrijeme je produženo s 30 na 45 dana. Učesnici koji tokom prve godine izgube posao, ali ne svojom krivicom imaju zaštitni period od 45 dana tokom kojeg neće izgubiti vizu i dozvolu boravka.

Tokom narednih godina učesnici pilot projekta također imaju "zaštitni period" u slučaju da izgube posao iz drugih razloga (utvrđenom zakonom u Češkoj).

Pilot projekt započeo je u julu 2003. a pokrenulo ga je Ministarstvo rada i socijalnih poslova Češke. Cilj projekta je dovesti strane stručnjake i njihove porodice u Češku Republiku.

Nakon 36 selekcijskih procedura, projekt ima više od 700 učesnika i prva 153 učesnika su već dobili dozvolu stranog boravka, saopćeno je iz Međunarodne organizacije za migracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: