Svijet
0

Strani diplomati otputovali u Tibet

FENA
Strani diplomati u Pekingu otputovali su u petak u Lhassu, glavni grad Tibeta, u okviru dvodnevnog putovanja koje je organizirala kineska vlada, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Pedstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Australije i Italije su među osobama koje su pozvane na ovaj put sličan putovanju stranih novinara u Tibet.

"Pretpostavljam da je cilj kineskog ministarstva vanjskih poslova da odgovori na međunarodne zahtjeve, posebno australijaske vlade, da se omogući pristup Tibetu", komentirala je Janaline Oh, zvaničnica australijske ambasade u Kini.

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack pozdravio ovaj gest, ali je ocijenio da je on nedovoljan.

"To je jedan korak u dobrom pravcu, ali ne može nadomjestiti mogućnost da naši diplomati odu, ne samo u Lhassu, nego i u druga mjesta u regiji", kazao je on.

Pet mjeseci prije održavanja Olimpijskih igara, Kina je pod pritiskom međunaordne zajednice da otvori medijima i diplomatima Tibet i regije na zapadu gdje je bilo demonstracija Tibetanaca.

U sukobima poslije demonstracija u Tibetu i susjednim regijama koje su počele 10. marta bilo je 19 mrtvih, prema zvaničnom izvještaju. Tibetanci u egzilu govore o 140 mrtvih.