|

Stranci se ubrzano evakuiraju iz Libana

Stranci se ubrzano evakuiraju iz Libana
0
F
FENA
17.7.2006. u 14:33
0
komentara
0

dijeljenja
Stranci se ubrzano evakuiraju iz Libana
Države Evropske unije, Sjedinjene Države kao i zemlje iz azijsko-pacifičke oblasti počele su organizirano evakuirati svoje građane iz Libana nakon što su se zračni napadi Izraela na tu zemlju nastavili i u ponedjeljak.
Hiljade stranaca je od četvrtka u vlastitom aranžmanu pobjeglo u susjednu Siriju, a u nedjelju je američkim helikopterom prevezen 21 putnik na Kipar, uglavnom neki službenici ambasade SAD-a, kao i američko medicinsko osoblje, saopćili su zvaničnici.

Francuska je iznajmila veliki brod koji bi danas trebalo da stigne u Liban i evakuira 1.000 do 2.000 Francuza i ostalih Evropljana na Kipar, a Italija je poslala ratni brod u vode nadomak Bejruta. U Libanu, bivšoj francuskoj koloniji, živi oko 17.000 Francuza.

Velika Britanija je također poslala ekipu ljudi kao i dva ratna broda u Bejrut koji će evakuirati britanske građane kojih, po riječima glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova, ima oko 4.000, kao i 10.000 građana s dvojnim državljanstvom.

U ponedjeljak je britanski vojni helikopter već evakuirao oko 40 svojih građana, ali i drugih Evropljana iz Libana.

Kanada se također sprema za evakuaciju svojih građana, pošto je sedmoro Kanađana poginulo u Libanu otkada su počeli izraelski napadi na tu zemlju. Kanadski ministar vanjskih poslova Peter McKay je saopćio da se oko 16.000 kanadskih građana prijavilo za evakuaciju.

Njemačka je saopćila da je tokom vikenda evakuirala oko 200 od 1.100 svojih građana, kao i 130 Švicaraca.

Druge evropske, kao i arapske zemlje poslale su vojne i čarter avione u Siriju kako bi prebacili ljude u svoje zemlje, prenosi Reuters.

U Bijeloj kući su saopćili da će američka ambasada u Libanu ostati otvorena jer će najnužniji službenici ostati u Bejrutu.

Australija, Tajland, Novi Zeland, Japan i Filipini trenutno su u pregovorima s Izraelom kako bi se odredio najsigurniji put za evakuaciju njihovih građana iz Libana. Indonezija je u nedjelju evakuirala 45 svojih građana iz Libana.

Izrael je prošle srijede napao Liban zbog otmice dvojice izraelskih vojnika, a evakuacija s međunarodnog aerodroma u Bejrutu je onemogućena jer su piste uništene stalnim bombardiranjem.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.