Velika Britanija
0

Stranci će duže čekati na britansko državljanstvo

FENA
London
London
Stranci koji žive u Velikoj Britaniji duže će čekati da dobiju državljanstvo te zemlje, predložila je danas britanska vlada.

Ova mjera podrazumijeva da imigranti prođu kroz određeni probni period prije nego što im bude odobreno državljanstvo, a oni koji pokažu posvećenost državi kroz, naprimjer, dobrovoljni rad, mogli bi da taj period skrate na godinu dana.

Probno vrijeme može da bude produženo do pet godina i više imigrantima koji načine i najmanji prekršaj, a oni kojima bude izrečena kazna zatvora, automatski će biti uzeti u obzir za deportaciju, prenio je Reuters.

Period za dobijanje britanskog državljanstva bit će produžen za najmanje godinu dana, jer strani državljani u Velikoj Britaniji već moraju da čekaju minimum pet godina prije nego što podnesu zahtjev.

"Imigracija može da funkcionira samo ako donosi beneficije, a ove mjere će osigurati da samo oni imigranti koji daju pozitivan doprinos lokalnim zajednicama mogu da ostanu u Velikoj Britaniji", rekao je britanski ministar za imigraciju Fil Vulas.

Prema zvaničnim predviđanjima, britanska populacija bi do 2028. mogla da se uveća za 10 miliona i dostigne 70 miliona, što je neizdrživo, rekao je Andrew Green iz Organizacije za praćenje imigracije u Velikoj Britaniji.

„Dok vlada ne provede mjere da se taj broj smanji, morat ćemo da gradimo novu kuću svakih šest minuta danju i noću tokom sljedećih 20 godina, i to samo za imigrante", rekao je Green za BBC.