Svijet
0

Strana vojna pomoć libanskoj armiji

FENA
Dva vojna transportna aviona sletjela su u petak na aerodrom u Bejrutu noseći stranu vojnu pomoć za libansku armiju koja se bori protiv grupe islamskih ekstremista na sjeveru zemlje, javlja AP pozivajući se na sigurnosne zvaničnike.

Sjedinjene Države su obećale da će snabdjeti libanske snage municijom. Međutim, libanski zvaničnici nisu rekli odakle dolaze avioni, da li direktno iz SAD-a ili iz neke američke vojne baze na Bliskom istoku. Saudijska televizija Al Arabija je javila da SAD šalje pomoć Libanu za borbu protiv terorista. Kasno u četvrtak na bejrutski aerodrom je sletio i avion zrakoplovnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirat. Libanska armija nije komentirala o kakvoj pošiljci se radi.

Zvaničnik Pentagona je u četvrtak najavio da SAD šalje ne samo municiju nego i opremu u osam aviona. Arapske zemlje također su spremne da pomognu libanskoj armiji u borbi protiv ekstremističke organizacije Fatah al-Islam, povezane s al-Qaidom, u palestinskom izbjegličkom logoru Nar al Bared, kraj Tripolisa.

Poznavaoci prilika smatraju vrlo interesantnom činjenicu da su arapske zemlje voljne da podrže armiju jer u drugim dijelovima arapskog svijeta to nije uvijek slučaj. Mada se ne mogu sasvim porediti, napadi izraelske vojske na palestinske izbjegličke logore izazivaju ogorčenje u cijelom arapskom svijetu. U ovom slučaju, libanska armija ima podrsku arapskih zemalja.

Arapska liga je posljednjih dana više puta uputila poruke podrške libanskima snagama, a libanski premijer Fuad Siniora je najavio u četvrtak da će vojska iskorijeniti terorizam u zemlji.