Svijet
0

Strana pomoć u Afganistanu se nenamjenski troši

FENA
Istraživanje o načinu na koji se inostrana pomoć troši u Afganistanu pokazalo je da deset milijardi dolara pomoći - od obećanih dvadeset i pet - nikada nije stiglo u zemlju.

Ustanovljeno je i da najveći dio pomoći zaobilazi afganistansku vladu, i da se čak četrdeset posto vrati u zemlje-donatore u vidu konsultantskih honorara i visokih plaća stranih radnika.

Istraživanje je provela organizacija Oxfam, na zahtjev Koordinacionog tijela za pomoć Afganistanu, koje okuplja devedeset i četiri humanitarne agencije.

Savjetnik Oxfama Matt Waldman rekao je BBC-u da dobar dio pomoći iz bogatih zemalja nije dao željene rezultate:

"Za većinu Afganistanaca pomoć je osigurala samo malo poboljšanje uvjeta života. Nema sumnje da je izvjestan napredak postignut, ali on se relativno sporo realizira, što se odražava u činjenici da danas svako peto afganistansko dijete umre prije nego što napuni pet godina. Prosječan životni vijek u Afganistanu je 45 godina. Drugim riječima, napretka ima, ali je spor, naročito u seoskim područjima u kojima većina Afganistanaca živi", kaže Waldman za BBC.

Američki zvaničnik Andrew Nations objašnjava spor napredak lošom sigurnosnom situacijom u Afganistanu, zbog koje se ne realiziraju mnogi razvojni projekti na koje bi humanitarna pomoć bila potrošena.

"Mislim da stvari u Afganistanu ne idu loše zbog slabe realizacije programa obnove. Mislim da u datim uvjetima ne možemo više da očekujemo. U posljednjih pet godina poginulo je 155 ljudi koji su radili na projektima USAID-a. Toliko žrtava nije bilo u svim projektima te organizacije u posljednjih trideset godina! Čini se da se talibani trude da spriječe rad humanitarnih agencija", mišljenje je Nationsa.

Bilo kako bilo, malo je običnih Afganistanaca koji su osjetili blagodati inostrane pomoći.

Neki stanovnici Kabulu kažu da ih vrijeđa razmetljivo ponašanje stranaca u njihovoj zemlji:

„Ljutim se zato što oni navodno dolaze da pomognu siromašnom narodu Afganistana, a pare troše po restoranima, na alkohol i na gorivo za svoja vozila. Onda u tim vozilima idu u turističke obilaske - sav novac potroše na sebe!

Vrlo sam tužan kad vidim kako voze skupe automobile i žive u velikim vilama. Žao mi je, jer sav taj novac bio je namijenjen za pomoć siromašnim afganistanskim porodicama."

Čini se da se rezultati istraživanja podudaraju sa raspoloženjem Afganistanaca, koji su imali velika očekivanja kada su talibani svrgnuti s vlasti.

Sada su, međutim, razočarani odsustvom opipljivog napretka, uprkos milijardama dolara koje, kako se tvrdi, stižu u njihovu zemlju.