Velika Britanija
0

Štrajkuju radnici javnog sektora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na hiljade britanskih vladinih lokalnih službenika u srijedu je počelo dvodnevni štrajk zbog plaća.

Sindikati očekuju da će se više od pola miliona radnika u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj pridružiti štrajku koji će početi iza ponoći, zatvaranjem muzeja, biblioteka, lokalnih ureda i nekih škola, javio je AP.

"Sve veći jaz između plaća i inflacije razlog je zašto je na hiljade službenika nevoljno krenulo u štrajk", izjavio je Brendan Barber, generalni sekretar sindikalne federacije Kongresa sindikata.

Radnici su članovi sindikata javnog sektora i među njima je osoblje biblioteka, smetljari i školsko osoblje za podršku.

Članovi sindikata odbili su povećanje plaća za 2,45 posto, tvrdeći da je to daleko ispod britanske stope inflacije. Oni žele povišicu od šest posto.

Zvanične brojke pokazale su stopu inflacije u Velikoj Britaniji od 3,8 posto u junu zbog porasta cijena benzina i hrane.

Lokalne vlade tvrde da bi svako povećanje plaća iznad 2,45 posto moralo biti finansirano povećanjem poreza i smanjenjem usluga. Sindikati se ne slažu s time i tvrde da njihovi članovi, koji imaju ionako plaće ispod prosjeka, žele stvarni rez troškova.

Britanija je suočena s porastom broja štrajkova dok vlada premijera Gordona Browna pokušava smanjiti plaće u javnom sektoru kako bi suzbila rast inflacije.