Indija
0

Štrajkom glađu izborio novi antikorupcijski zakon

FENA
Ana Hazare u sredini (Foto: AP)
Ana Hazare u sredini (Foto: AP)
Indijski aktivista Ana Hazare okončao je u subotu štrajk glađu pošto je vlada pristala da ispuni njegov zahtjev i donese novi antikorupcijski zakon.

Poslije četiri dana gladovanja, 73-godišnji Hazare prekinuo je štrajk popivši gutljaj limunade, a njegov uspjeh pozdravilo je nekoliko hiljada okupljenih ljudi.

Hazare je u utorak postavio dušek u centralnom parku u New Delhiju, ispod postera Mahatme Gandija i počeo štrajk u znak protesta zbog raširene korupcije i skandala koji su potresli indijsku vladu, osvojivši široku podršku javnosti.

  • Naša borba ne smije ovde da se završi. Prava borba počinje sada, izjavio je Hazare, dodajući da osjeća da je cijela Indija pobjedila, pošto je vlada saopćila da će prihvatiti njegove zahtjeve.

Premijer Manmohan Sing izjavio je da su vlada i predstavnici civilnog društva postigli sporazum o zajedničkoj borbi protiv korupcije, prenio je France Presse.

Glavni zahtjev Hazarea je da članovi civilnog društva učestvuju u izradi nacrta novog, oštrijeg zakona o suzbijanju korupcije, koji će omogućiti i krivično gonjenje javnih funkcionera, kao što su ministri, sudije i državni službenici.

Poslije dužih pregovora, vlada je saopćila da će prihvatiti Hazareove zahtjeve i da će predstaviti zakon parlamentu na sljedećoj sjednici.