Njemačka
0

Štrajk željezničara prouzrokovao velike zastoje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Štrajkovi upozorenja njemačkih željezničara u utorak ujutro prouzrokovali su, usprkos činjenici da su bili usredotočeni na lokalni prijevoz, mnogo smetnji i u međugradskom i međunarodnom prometu.

"Stotine vozova ispalo je iz prometa a mnogi još uvijek kasne i po nekoliko sati", saopćeno je iz sjedišta Njemačke željeznice (Deutsche Bahn).

Iako je štrajk, kako kod Njemačkih željeznica, tako i kod privatnih željezničkih prijevoznika bio usredotočen na lokalni željeznički prijevoz, obustave rada u jutarnjim satima prouzrokovale su i velike smetnje u ostatku željezničkog prometa.

Najgora situacija zabilježena je u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Westfaliji. Tamo su, zbog toga jer su mnogi umjesto vozom na posao krenuli automobilom, zabilježeni i rekordni zastoji na autocestama. U utorak poslijepodne zabilježeno je više od 125 kilometara zastoja na cestama u toj saveznoj pokrajini.

U međunarodnom željezničkom prometu najviše problema zabilježeno je na linijama prema Francuskoj i Švicarskoj.

Sindikati, koji traže izjednačavanje plaća između državnog i privatnog sektora, zadovoljni su postignutim učinkom. "Mi smo s malo ljudi postigli mnogo", rekao je predstavnik sindikata Transnet Michael Klein.

Rješenje sukoba zbog izjednačavanja plaća željezničara iz privatnog sektora s onima njihovih kolega koje rade za državnu Njemačku željeznicu zasad nije na vidiku jer privatne željezničke kompanije odbijaju povisiti plaće.

Jedan dio njemačkog željezničkog prometa, prenosi Hina, prije svega u lokalnom i teretnom segmentu, već se nekoliko godina nalazi u rukama privatnih tvrtki.