Svijet
0

Štrajk u Pakistanu nakon nasilja u kojem je 41 osoba poginula

FENA
Karachi; Foto: AP
Karachi; Foto: AP
U Karachiju i drugim većim pakistanskim gradovima u ponedjeljak je počeo generalni štrajk u znak protesta zbog nasilja u kojem je 41 osoba izgubila život, a više od 150 ih je povrijeđeno.

"U Karachiju je generalni štrajk", rekao je šef lokalne policije Azar al-Faruki dodajući da se red i mir uspostavljaju.

Prodavnice su bile zatvorene, putevi su gotovo pusti nakon vikenda tokom kojeg se je došlo do teškog političkog nasilja u Pakistanu zbog odluke predsjednika Perveza Musharrafa da suspendira predjednika Vrhovnog suda Iftikara Muhammada Chaudryja, javila je agencija AP.

Snage sigurnosti, koje su dobile dozvolu da odmah pucaju na demonstrante, u subotu nisu poduzele nikakve mjere da spriječe sukobe između pristalica i protivnika pakistanskog predsjednika Musharrafa, uoči najavljenog okupljanja pakistanske opozicije u Karachiju.

Pored političkog, protesti tokom vikenda imali su i etnički karakter jer su s jedne strane bili pripadnici etničke zajednice Muhadžir, koji govore urdu jezikom i bliski su vladajućoj partiji, i Paštuni koji se protive Musharrafu. Rivalstvo dviju etničkih grupa i u prošlosti je dovodilo do krvoprolića.

"Današnji štrajk predstavlja referendum protiv Musharrafa i mislimo kako bi trebalo da ode s vlasti što prije", rekao je glasnogovornik opozicijske koalicije Muttahida Majlis-e-Amal (MMA), koja okuplja islamističke partije.

Musharraf, koji planira da se najesen ponovo kandidira za predsjednika države, smijenio je Chaudryja kako bi uklonio opasnost od pravnih osporavanja do kojih bi došlo ako bi pokušao zadržati i poziciju šefa vojske, tvrde njegovi oponenti.

Musharrafova vlada, koja je ključni američki saveznik u regiji, tvrdi da odluka o suspenziji suca nema nikakve političke motive, nego da je izazvana sučevim zloupotrebama dužnosti.