|

Štrajk talijanskih novinara, četvrtak bez dnevnih listova

Štrajk talijanskih novinara, četvrtak bez dnevnih listova
0
F
FENA
15.11.2006. u 13:05
0
komentara
0

dijeljenja
Štrajk talijanskih novinara, četvrtak bez dnevnih listova
Četvrtak će u Italiji osvanuti bez dnevnih listova zbog 24-satnog štrajka u koji su u srijedu stupili novinari kako bi upozorili na problem neobnavljanja radnih ugovora i na velik broj novinara koji rade bez ugovora i bez sigurnosti.
Od 17 hiljada zaposlenih novinara u Italiji njih oko dvije hiljade radi na određeno vrijeme, a još 22 hiljade novinara radi bez ikakvih ugovora i bez sigurnosti.

Sindikat novinara sazvao je na ponovni štrajk tražeći obanvaljanje isteklih radnih ugovora te primanje u stalni radni odnos novinara koji rade bez ugovora ili na određeno vrijeme.

Novinari koji nisu u stalnom radnom odnosu mogu biti ucjenjivani i posljedično tome nekritični i neslobodni u iznošenju događaja, a što šteti demokratiji i informiranosti, ističe Novinarski savez.

Stoga Novinarski savez poziva i vladu da utječe na izdavače kako bi ovi promijenili svoj odnos prema novinarima i počeli pregovore o novim radnim ugovorima koji su istekli prije gotovo dvije godine.

Izdavači se pak brane tvrdnjama da zbog promijenjenih uvjeta na tržištu oni ne mogu zadovoljiti zahtjevima novinara.

Novinari su štrajkali dva dana koncem septembra, prenosi Hina, pa opet dva dana u oktobru, a osim današnjeg protesta obustavom rada najavljuju nove akcije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.