Svijet
0

Štrajk radnika 127 aerodroma u Indiji

FENA
Hiljade radnika na aerodromima započelo je danas štrajk na 127 aerodroma u Indiji, ali su se letovi iz Bombaja i New Delhija odvijali neometano, saopćila je danas uprava indijskih aerodroma.

Oko 14.000 članova sindikata štrajka zbog planiranog zatvaranja dva državna aerodroma u južnim indijskim gradovima Hajderabadu i Bangaloru, centrima indijskih softverskih kompanija, umjesto kojih treba da budu otvoreni moderni privatni aerodromi.

Najveći broj aerodromskih radnika u štrajku su električari, vodoinstalateri, čistači, inženjeri i drugo tehničko osoblje, prenio je Reuters.

Zračni saobraćaj se nesmetano odvija u većim gradovima, poput New Delhija, izjavio je portparol Indijskih aerodromskih vlasti Arun Arora.

Za razliku od većine aerodroma u Indiji, zračne luke u New Delhiju i Bombaju su privatizirane i utjecaj sindikata je mali.

U Kalkuti, glavnom gradu države Zapadni Bengal, u kojoj su komunisti na vlasti, više stotina zaposlenih na aerodromu danas se nije pojavilo na poslu, već su započeli štrajk noseći zastave i uzvikujući parole protiv lokalnih vlasti.

Novi aerodromi s modernijim objektima bi uskoro trebalo da budu izgrađeni u Hajderabadu i Bangaloru, a članovi sindikata se boje da će, kada aerodromi budu privatizirani, izgubiti posao ili biti razmješteni na druga radna mjesta.

Mada su aerodromske vlasti saopćile da otpuštanja neće biti, jer će radnici potrebni na drugim aerodromima u zemlji, članovi sindikata se ne slažu s tom odlukom.

"Sve su to laži. Vlada ne smije da zatvori stare aerodrome", rekao je lider sindikata u štrajku M.K. Goshal.