Svijet
0

Štrajk mašinovođa širom Njemačke

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cjelodnevni štrajk mašinovođa u lokalnom prometu paralizirao je željeznički promet širom Njemačke te je uzrokovao i velike zastoje na njemačkim autocestama.

"Većina putnika koja na posao idu vozom danas je krenula vlastitim automobilom i zbog toga na autocestama vlada haos, a situacija se tako brzo neće smiriti", rekao je glasnogovornik njemačkog autokluba ADAC Klaus Reindl.

Haosu na cestama je pridonijela i činjenica da u šest saveznih pokrajina danas počinju jesenski praznici.

Prema procjeni Njemačkog instituta za istraživanje gospodarstva, Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) bi današnji štrajk mogao stajati sedam miliona eura, dok bi se šteta za cjelokupno gospodarstvo mogla popeti i na 25 miliona.

Regionalni željeznički promet radnim danom koristi oko pet miliona putnika.Sindikat njemačkih mašinovođa (GDL) koji od uprave Deutsche Bahna već mjesecima traži zaseban tarifni ugovor i povećanje plaća od 30 posto izrazio je zadovoljstvo učinkom današnjeg štrajka koji bi trebao trajati do ponoći.

"Uprava željeznice je danas potpuno obezglavljena. Štrajk je u cijelosti uspio", rekao je predsjednik GDL-a Manfred Schell. Uprava Deutsche Bahna izrazila je ogorčenost time što je štrajk najavljen u trenutku kada su predstavnici poslodavca i sindikata jučer navečer ponovno sjeli za pregovarački sto.

"Pravilo je da se ne štrajka dok traju pregovori", rekao je jedan glasnogovornik Deutsche Bahna.Predstavnci GDL-a i uprave željeznica trebali bi u ponedjeljak nastaviti pregovore.