Svijet
0

Štrajk francuskih željezničara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Željeznički saobraćaj je "potpuno poremećen" u cijeloj Francuskoj, u skladu s najavljenim predviđanjima, zbog štrajka protiv reforme specijalnih penzionih propisa, a na poziv osam sindikata željeznica, saopćilo je Kompanija francuskih željeznica (SNCF).

Francuske željeznice su predvidjele da samo 46 brzih vozova (TGV) od oko 700 u normalnom vremenu cirkulira na nacionalnoj mreži, između Pariza i provincije, među njima nijedan u odlasku ili dolasku iz Paris-Norda.

Regionalni saobraćaj (TER) je jako poremećen u svim regionima zemlje. Na nekim linijama su predloženi autobusi, tako da će tokom dana biti obezbijeđeno oko 1.800 linija vozova i autobusa.

Pariški metro je također jako poremećen u četvrtak ujutro, kako je i bilo predviđeno, saopćila je uprava metroa.

Reforma specijalnih propisa, koju je koristilo 500.000 radnika, 1,1 milion penzionera od oko 18 miliona radnika privatnog sektora, a koja posebno omogućava prekid s radom, za neke profesije, već od 50 godine, odnosi se na produženje trajanja doprinosa do 2012. na 40 godina u odnosu na 37,5 godina koliko je trenutno.

Ova reforma je neminovna, prema vladi, kako bi se spasio penzioni sistem i zadovoljili propisi o jednakosti.

Sindikati žele primorati vladu da ponovo pregovara i procjenjuju da je ta reforma uvod za dovođenje u pitanje općeg penzionog sistema, koji će dovesti do znatnog smanjenja penzija.

U ponedjeljak će se sindikati željeznica ponovo okupiti da odluče o novom štrajku, nakon ovog prvog upozorenja.