{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrajk 800.000 zaposlenih u Rumuniji

F
5.10.2009. u 12:38
0
0
Štrajk 800.000 zaposlenih u Rumuniji
0
Štrajk 800.000 zaposlenih u Rumuniji
Više od 800.000 zaposlenih u prosvjeti, zdravstvu, finansijama i javnoj upravi učestvuje u ponedjeljak u generalnom štrajku u Bukureštu.
Ovo je najveći organizovani štrajk u Rumuniji u posljednjih 20 godina u znak protesta protiv jedinstvenog zakona o plaćama, protiv otpuštanja i prinudnog neplaćenog odmora od deset dana.

Predsjednik Saveza sindikata prosvjete Marius Nistor izjavio je povodom štrajka da iza Saveza zaposlenih u javnom sektoru ne stoji nikakva politička stranka, kao što su neki sugerisali.

On je rekao da je jedini cilj protesta izražavanje solidarnosti s ljudima koji žele da zadrže posao, da dobiju pristojne plaće u skladu s kvalitetom, količinom i važnošću njihovog rada, javila je nacionalna agencija Ađerpres, prenosi Tanjug.

Nistor je istakao da zaposleni više ne vjeruju sadašnjim političarima koji su ih lagali i nisu ispunili izborna obećanja.

Premijer Emil Bok kasno navečer u nedjelju uputio je predstavnicima sindikata poziv na dijalog, smirenost i razum.

On je demantovao glasine da će zbog zakona o jedinstvenim plaćama zarade učitelja i drugih zaposlenih koji dobijaju plate iz budžeta biti smanjene za 40 posto.

Premijer je priznao da izvršna vlast ima teškoća u finansiranju zdravstva.

Sastanak lidera Saveza zaposlenih u javnom sektoru i vršioca dužnosti ministra za rad Georga Pogea i generalnog sekretara Nacionalnog saveza slobodnih sindikata Rumunije (CNSRL Fratia) Sorina Stana održat će se tokom dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: