Tragedija na Savi
0

Strahuje se da se kod Krškog utopilo 13 ljudi

FENA
Foto: RTV Slo
Foto: RTV Slo
Trinaest utopljenih mogla bi, kako se strahuje, biti konačna bilanca tragične nesreće do koje je došlo u četvrtak nešto poslije 17 sati kad su vrtlozi uz branu još nedovršene hidrocentrale Blanca na Savi blizu Krškoga u Sloveniji povukli 14 ljudi koji su sudjelovali u rekreativnom spustu rijekom Savom, kad su se njihova dva kajaka raspala.

Rano jutros ronioci i službe spašavanja našle su u sifonu hidrocentrale nekoliko mrtvih tijela, među njima i gradonačelnika općine Sevnica, te zastupnika u slovenskom parlamentu Kristijana Janca.

Po neslužbenim informacijama koje prenose slovenski mediji, do sada se broj utopljenika popeo na osam, a za petoricom koji se vode kao nestali još se traga. Mjesto nesreće kasno sinoć posjetili su slovenski predsjednik Danilo Tuerk i premijer Janez Janša, te više ministara, te izrazili sućut rodbini okupljenoj na mjestu nesreće.

Janša je rekao da se, iako svi podaci još nisu poznati, po svojoj prilici radi o tragediji s najvećim brojem žrtava u nekoj nesreći na vodi koja je u Sloveniji ikad zabilježana. Janša je rekao da su spasilačke službe i policija pravodobno reagirali, došavši brzo na mjesto nesreće, a jednu od nastradalih osoba uspjeli su reanimacijom spasiti.

Slovenski mediji navode da je nesreća vjerojatno uzrokovana ljudskim faktorom, odnosno nepažnjom. Spust Savom u kojemu je sudjelovalo više općinskih dužnosnika općine Sevnica organiziran je kako bi se "zadnji put" zaplovilo Savom u tom dijelu koji se mijenja zbog gradnje protočnih centrala prema hrvatskoj granici.

Sudionike spusta pratila je nesreća od samog početka spusta, kad se blizu Sevnice jedno od plovila prevrnulo, ali tom prilikom nitko nije nastradao.

Tri plovila sa skoro trideset sudionika "regate" krenulo je dalje prema hidrocentrali Blanca, odakle su se namjeravali spustiti do hidrocentrale Brestanica. No, dok se jedno plovilo zaustavilo na obali Save, putnici iz druga dva sasvim su neoprezno odlučili nastaviti vožnju opasnim mjestom uz gradilište hidrocentrale Blance gdje se nalaze vrtlozi, a kad su se njihovi čamci slomili na brani, svi su popadali u vodu, nakon čega ih je u dubinu povukao vrtlog.

Kako navode slovenski mediji, iz spomenuta dva plovila živa je pronađena samo supruga sevničkog gradonačelnika i parlamentarca Kristijana Janca.

Ronioci jutros nastavljaju potragu za osobama koje se još vode kao nestale, pa bi bilanca nesreće mogla kako se strahuje biti čak 13 mrtvih.

Neki mediji objavili su poziv kojim je općina Sevnica sudionike pozivala na "spust avantura", odnosno zadnju vožnju Savom pred početak djelovanja hidrocentrale Blanca.

U pozivu je među ostalim navedeno da se radi o "raftingu" gumenim čamcima koji će voditi iskusni rafteri i da je osigurana pratnja čamca vatrogasne službe, no zapravo se radilo o spuštanju kajacima, a prema neslužbenim podacima i izjavama očevidaca nitko od unesrećenih nije imao niti sigurnosne prsluke za spašavanje.