Svijet
0

Strahuje se da je uragan Katrina odnio hiljade života na jugu SAD-a

NINA
Nakon naleta uragana Katrina na jug SAD-a govori se o velikom broju poginulih, prema neslužbenim procjenama i o hiljadama, veliki dio ugroženog područja je bez struje, dok stotine hiljada ljudi koji su napustili svoje kuće prije dolaska uragana ne znaju imaju li uopšte domove kojima se mogu vratiti.

Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin izjavio je kako vjeruje da će se broj žrtava u njegovom gradu popeti na nekoliko hiljada, u Mississippiju je uragan Katrina odnio 110 života, dok podaci o broju žrtava za Louisianu još nisu objavljeni.

Uragan Katrina poharao je tokom protekle sedmice područje od savezne države Floride, preko Louisiane i Missisippija do Alabame, ostavljajući za sobom pustoš.

Vladini dužnosnici, koji rade u operacijama pomaganja, postavili su kao glavne prioritete ponovnu uspostavu transportnog sistema i komunikacija.

Bez struje, vlasti imaju velikih poteškoća procijeniti opseg ove prirodne katastrofe bez presedana.

Porodice nisu u stanju stupiti u kontakt sa svojim bližnjima, a mnoge ceste i mostovi su pod vodom, tako da su spasilačke operacije otežane na svakom koraku, javio je Glas Amerike.

Ekonomisti procjenjuju da je uragan Katrina nanio obalnom području Meksičkog zaljeva štetu od oko 25 milijardi dolara.

To ovu prirodnu katastrofu čini najskupljom elementarnom nepogodom u historiji Amerike. Poharana je regija, naime, centar naftne industrije kao i iskorištavanja prirodnog plina.