{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strahuje se da je kapetan Dragan napustio Australiju

S
5.4.2010. u 11:13
0
10
Strahuje se da je kapetan Dragan napustio Australiju
0
Strahuje se da je kapetan Dragan napustio Australiju
Kapetan Dragan (Foto: Arhiv)
Australijski mediji navode da su kod bezbjednosnih snaga sve prisutnija strahovanja da je Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan napustio Australiju pomoću pozajmljenog ili falsifikovanog pasoša kako bi izbjegao izručenje u Hrvatsku.
Vasiljković je nestao prije sedam dana nakon odluke Višeg suda da može biti izručen u Hrvatsku gdje bi bio suočen sa optužbama koje ga terete za ratne zločine počinjene tokom sukoba devedesetih godina prošlog vijeka.

Australijska policija priznaje da će biti teško pronaći Vasiljkovića, koji je predao australijski i srpski pasoš australijskim vlastima, jer on ima mnogo pristalica u lokalnoj srpskoj zajednici.

Policija provjerava sve brodove na istočnoj obali gdje je Vasiljković živio. Pošto je bio iskusan jedriličar, vlasti strahuju da je možda "odjedrio iz Australije."

Ukoliko se vrati u Srbiju, Vasiljković bi mogao da izbjegne suđenje, jer ne postoji sporazum o ekstradiciji između Srbije i Hrvatske. Australijski mediji javili su da postoji mogućnost i da bi hrvatske vlasti prepustile slučaj pravosuđu u Srbiji ukoliko se ustanovi da se on nalazi u toj zemlji.

Jedan od prijatelja kapetana Dragana Ilija Glišić tokom vikenda je rekao da bi se on uskoro mogao predati australijskoj policiji i boriti protiv optužbi sa kojima je suočen.

Glišić je rekao australijskim medijima da ne zna gdje se trenutno nalazi Vasiljković i negirao da on planira da pobjegne iz Australije.

"Mislim da će se najvjerovatnije predati, možda poslije Vaskrsa, kada bude imao dovoljno vremena da razmisli o svemu. Kada dobije potrebnu duhovnu snagu, očekujem da će se predati. Ukoliko u međuvremenu kontaktira mene ili bilo koga drugog iz srpske zajednice svi ćemo mu reći da to i učini", rekao je Glišić.

On je dodao da se posljednji put čuo sa kapetanom Draganom 29. marta kada ga su ga posljednji put vidjeli i pripadnici australijske Federalne policije.

Australijska Federalna policija traga za kapetanom Draganom, koji je poznat i i kao Danijel Sneden, nakon što je Viši sud donio odluku da može biti izručen Hrvatskoj.

Portparol kancelarije državnog tužioca rekao je ranije da, prema odluci suda, Vasiljković ili Sneden treba da se preda vlastima i da u zatvoru sačeka konačnu odluku ministra za unutrašnja pitanja Brendana O`Konora da li će biti predat Zagrebu da bi odgovarao za optužbe.

Dragan Vasiljković živio je u Pertu i radio kao instruktor golfa, kada ga su ga u januaru 2006. godine uhapsili pripadnici australijske federalne policije na osnovu zahtjeva za izručenje iz Hrvatske.

Proveo je tri godine u zatvoru "Parkli" u Sidneju, ali je oslobođen u septembru 2009. godine nakon što mu je Federalni sud odobrio izlazak na slobodu kako bi se žalio na odluku nižeg suda da bude izručen Hrvatskoj.

Sneden je u Australiju emigrirao kada je imao 14 godina i služio je u australijskim rezervnim snagama.

Početkom devedesetih godina 20. vijeka vratio se u bivšu SFRJ, kako bi se u Krajini borio na srpskoj strani. Kapetan Dragan je kao komandant dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije u Kninu, u ljeto 1991. godine, i u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u februaru 1993. godine.

Vasiljković negira sve optužbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: