Independent
0

Strah od rata između Indije i Pakistana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Londonski The Independent piše u ponedjeljak da su napadi u Mumbaiju probudili strah od rata između Indije i Pakistana navodeći da su dvije susjedne nuklearne sile razmijenile zlokobne prijetnje po završetku dramatičnih događaja u indijskom finansijskom centru.

Sve je veći strah da će obje zemlje pribjeći gomilanju vojnih snaga na svojim granicama, dok "gnjevna i bespomoćna" Indija oštro osuđuje starog neprijatelja, piše Independent.

The Guardian ističe da je Indija podigla sigurnosne mjere u zemlji na ratni nivo, uz ocjenu da posljedice napada u Mumbaiju ugrožavaju mirovni proces u južnoj Aziji.

Pakistanska vlada je osudila napade i demantirala umiješanost "bilo koje" državne institucije u njih, ali grupa Lashkar-e-Taiba, koju je Indija označila odgovornom, već dugo ima odnose s pakistanskim "sigurnosnim establišmentom", piše Guardian.

Pakistanske službe sigurnosti neće se moći boriti protiv Al-Qaide ako eskalira kriza u odnosima s Indijom jer će sto hiljada vojnika biti premješteno sa zadataka na afganistansko-pakistanskoj granici u slučaju da Indija započne "neželjeni sukob", javlja Guardian iz Islamabada.

Više analitičkih tekstova traži odgovor na pitanje da li su napadači iz Mumbaija "teroristi odmetnici" ili grupa čiji prijatelji sjede na visokim položajima u pakistanskoj vladi?

Financial Times u tome svjetlu prenosi poziv pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija Indiji da ne kažnjava Pakistan.

Dok je vlada u New Delhiju suočena sa sve većim pritiskom kod kuće da snažno odgovori na napade, predsjednik Zardari je pozvao indijskog premijera Manmohana Singha da se odupre napadima na pakistansku vladu ako istraga pokaže da su za napade u Mumbaiju odgovorne pakistanske ekstremističke grupe.