Nakon napada u Fort Hoodu
0

Strah od odmazde prema muslimanskim vojnicima

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Načelnik generalštaba američke vojske Džordž Kejsi upozorio je da ubistva vojnika u bazi Fort Hood u Teksasu mogu dovesti do odmazde prema muslimanskim vojnicima i potkopavanja raznolikost u vojsci koja je neophodna zbog ratova u Iraku i Afganistanu.

Kejsi, bivši komandant u Iraku, rekao je da nije mudro spekulisati o motivima koji su naveli Nidala Malika Hasana da ubije 13 ljudi, a desetine rani u ubilačkom pohodu u vojnoj bazi Fort Hood.

On je izrazio zabrinutost da bi širenje spekulacija moglo dovesti do odmazde protiv muslimanskih vojnika.

Jedna od spekulacija je da je Hasan, rođen u SAD, to učinio kao osvetu zbog nepravde koju američki vojnici nanose pripadnicima njegove vjere.

"Strahujem da bi te spekulacije mogle dovesti do neželjenih posljedica", rekao je Kejsi u intervjuu za televiziju CNN.

On je istakao da bi bila velika sramota, osim što je tragedija, da raznolikost koja postoji u vojsci bude žrtva ovog napada.

U američkoj vojsci služi oko 3 500 samodeklarisanih muslimana, iako neki eksperti tvrde da je pravi broj daleko veći jer se muslimanski vojnici boje da otvoreno izjasne o tome.

Ova tragedija pogodila je vojsku koja pokušava da regrutuje vojnike sa znanjem jezika i kulture Bliskog istoka kako bi pomogla njihovim naporima u Iraku i Afganistanu.

Govoreći o Afganistanu Kejsi je istakao da je potrebno još američkih vojnika u toj zemlji, ali nije precizirao broj.

"Mislim da su nam potrebne dodatne snage u Afganistanu koje bi /glavnokomandujućem američkih i NATO snaga u Afganistanu/ generalu Stenliju Mekristalu omogućile da napreduje protiv talibana dok mi obučavamo afganistanske snage", rekao je Kejsi.

Mekristal je preporučio povećanje snaga u Afganistanu za 40 000 vojnika.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejms Džons izjavio je juče da nema garancija da će slanje dodatnih vojnika u Afganistan riješiti sve probleme NATO i da oni miogli biti samo "progutani".

Komentarišući zahtjev generala Mekristala da se pošalje dodatni broj vojnika u Afganistanu, Džons je rekao da generali uvijek traže još vojnika.

"Mislim da samo vojnicima nećemo riješiti probleme. Minimalan broj je važan, ali ne postoji maksimalan broj", rekao je Džons, dodajući da se može poslati i 200 000 vojnika koje će Afganistan jednostavno "progutati".