Humanitarna kriza
37

Strah od novog haosa: Migrante iz Bjelorusije tjeraju u Ukrajinu

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako od početka agresije na Ukrajinu mnogi liberalni teoretičari upozoravaju na krizu multikulturaliteta u Evropi koja se prevashodno ogleda u različitom tretmanu migranata sa Bliskoga istoka i ukrajnskih izbjeglica, sve razmjere nejednakosti mogu se vidjeti u bjeloruskim kampovima.

Bjeloruske oružane snage potiskuju u ratom zahvaćenu Ukrajinu migrante koji traže azil, a koji su ostali zatočeni u toj zemlji nakon što im je obećan siguran prolaz do EU. Desetinama osoba koje su boravile u kampovima u selu Bruzgi samo nekoliko kilometara od granice sa Poljskom, naređeno je pod prijetnjom oružjem da napuste zgrade i date su im dvije opcije, ili da pređu granicu sa Poljskom gdje su već ranije bili izloženi fizičkim torturama ili da pređu u Ukrajnu, javlja The Guardian.

"Muškarci koji su nosili vojne uniforme ušli su u kamp i počeli nas tući i prijetiti oružjem govoreći nam kako imamo opciju da idemo u Poljsku ili Ukrajinu", rekao je jedan od migranata smještenih u kamp Bruzgi.

EU optužila je prošle jeseni bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da namjerno uzrokuje izbjegličku krizu na istočnim granicama svoje zemlje organizirajući kretanje migranata sa Bliskog istoka ka Minsku i obećavajući im siguran prolaz do drugih evropskih država.

Ovakvi potezi došli su kao reakcija na sankcije koje je Brisel uveo Lukašenku nakon njegovog napada na bjeloruske organizacije civilnog društva i političke suparnike.

U novembru prošle godine, hiljade migranata prešlo je granicu sa Poljskom nakon što su im pripadnici Oružanih snaga Bjelorusije pomogli presjeći bodljikavu žicu.

Samo deset dana nakon ruskog napada na Ukrajinu koji Bjelorusija podržava, stigla su naređenja da se isprazne migrantski kampovi.

Humanitarne organizacije plaše se da bi se u potrazi za azilom migrante moglo koristiti kao oružje, što bi otvorilo novu krizu na sjeveroistočnoj granici Poljske i dodatno opteretilo logistčki haos u državi koja se pokušava nositi sa migracijom Ukrajinaca koji pokušavaju pobjeći od rata.