Svijet
0

Strah od lažiranja izbora u Zimbabveu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zimbabveanska vladajuća stranka u utorak vodi pred glavnom opozicionom strankom uz više od pola objavljenih rezultata na parlamentarnim izborima i u jeku zabrinutosti da bi predsjednik Robert Mugabe mogao pokušati da lažira izbore.

Policija za suzbijanje nemira u oklopnim vozilima patrolirala je kroz dva uporišta opozicije u Harareu tokom noći, a stanovništvu je poručeno da se kloni uobičajeno prometnih ulica, javio je Reuters.

Tri dana nakon najznačajnijih izbora od stjecanja nezavisnosti, samo 109 od 210 parlamentarnih mjesta je objavljeno, pokazujući da je vladajuća ZANU-PF za dva mjesta ispred vodećeg opozicionog Pokreta za demokrastske promjene (MDC).

Nikakvi rezultati nisu objavljeni za predsjedničke izbore, na kojima se Mugabe suočava s najtežim političkim izazovom tokom 28 godina na vlasti - od starog suparnika Morgana Tsvangiraija i prebjega iz vladajuće stranke Simbe Makonija.

Opozicioni MDC tvrdi da je pobjedio na osnovu vlastitog prebrojavanja glasova i optužio je veteranskog lidera za odgodu objavljivanja rezultata u pokušaju da pokrade izbore, za koje se Zimbabveanci nadaju da će im olakšati svakodnevni teški život.

Zimbabve ima najvišu svjetsku stopu inflacije od 100.000 posto, pati od nestašica hrane i goriva i epidemije HIV/AIDS-a, što je doprinijelo nalom padu očekivanog životnog vijeka. Mugabeovi neprijatelji krive ga za ekonomsku katastrofu.

"Sada je jasno da ovdje nešto nije u redu. Cijela stvar je sumnjiva i potpuno neprihvatljiva", izjavio je portparol MDC-a Nelson Chamisa.

Mugabe je negirao da namješta izbore, a njegova vlada je upozorila da bi svako preuranjeno objavljivanje pobjede bilo smatrano pokušajem državnog udara.