{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strah od kontaminirane govedine širi se Japanom

F
17.7.2011. u 12:40
0
0
Strah od kontaminirane govedine širi se Japanom
0
Strah od kontaminirane govedine širi se Japanom
Foto: AFP
Strah od radioaktivne govedine proširio se danas na nove dijelove Japana u kojima je prijavljeno kontaminirano meso isporučeno iz područja Fukushime, koja je bila poprište nuklearne havarije izazvane zemljotresom i cunamijem u martu.
Dosad je poznato da je širom zemlje isporučeno meso 132 grla koja su hranjena sijenom u kome je bilo oko 70 puta više radioaktivnog cezijuma nego što je dozvoljeno.

Sijeno kojim su ta grla hranjena je poslije katastrofe u Fukushimi ostavljeno na otvorenom polju i imalo je 97.000 bekerela cezijuma po kilogramu, 70 puta više nego što je dozvoljeno, a u jednom uzorku govedine sa te farme izmjereno je 650 bekerela cezijuma po kilogramu, dok je gornji limit 500 bekerela.

Čak 36 od 47 prefektura u Japanu dobile su meso kontaminiranih životinja i vjeruje se da je ono već potrošeno u 31 prefekturi, saopćile su lokalne vlasti, prenose agencije.

Očekuje se da će vlada u utorak zabraniti sve isporuke iz prefekture Fukushima.

Ni četiri mjeseca poslije havarije u Fukushimi, u Japanu nije oformljen centraliziran sistem za provjeru radioaktivnosti hrane, već zdravlje stanovništva zavisi od testiranja koja se obavljaju na nivou prefektura i općina.

Zamjenik ministra zdravlja Kohei Ocuka nagovijestio je da bi se zabrana izvoza mesa mogla proširiti i na područja izvan Fukushime, u zavisnosti od rezultata ispitivanja kontaminacije.

Vlada uvjerava stanovništvo da taj nivo ozračenosti ne predstavlja opasnost za zdravlje ukoliko je konzumirana "standardna porcija" govedine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: