Nekad turbulentni odnosi
57

Strah od Kine donosi novo jedinstvo SAD-a, Japana i Filipina: Sarađuju uprkos ranijim zločinima

N. V.
Kolonizacija, krvoproliće, ratni zločini, okupacija, kontroverzne vojne baze - sve su to pitanja isprepletena u kolektivnoj historiji Sjedinjenih Država, Japana i Filipina. Ali, lideri tri zemlje će u četvrtak se susresti u Bijeloj kući i razgovarati o problemima koje im donosi Kina.

"Uočena prijetnja Kine zaista je spojila ovo troje", rekao je James DJ Brown, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu Temple u Tokiju, uoči ovonedjeljnog samita između američkog predsjednika Joea Bidena, japanskog premijera Fumija Kishide i filipinskog predsjednika Ferdinanda Markos Jr.

Mogući sukob oko Tajvana – ostrva kojim se demokratski vlada, ali ga kineska Komunistička partija (KPK) smatra dijelom svoje teritorije, iako ga nikada nije kontrolirala – dominira strateškim razmišljanjem.

Kineski lider Xi Jinping obećao je da će staviti Tajvan pod kontrolu Pekinga i nije se odrekao upotrebe sile da to učini. S druge strane, zakon o odnosima s Tajvanom obavezuje Washington da obezbijedi oružje za odbranu ostrva, a Biden je više puta sugerisao da će koristiti američko vojno osoblje da ga brani u slučaju kineske invazije.

Filipini i Japan su saveznici američkog sporazuma o odbrani, a američka vojska zadržava stalne baze u Japanu i ima prava na bazu na Filipinima. U slučaju sukoba, Kina ne bi mogla zanemariti postojanje nekoliko stotina kilometara prostora koji dijeli i Filipine i Japan od Tajvana, kažu analitičari.

"Ako ste Kina, ne možete da izvršite invaziju na Tajvan, a da se prvo ne pozabavite Filipinima, ili također i japanskim bazama", rekao je Micah Jeiel Perez, docent na filipinskom univerzitetu Diliman, piše CNN, gdje možete pročitati cijelu analizu odnosa.