Potencijalni zastupnik
10

Strache uprkos skandalu dobija mjesto u Evropskom parlamentu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši vicekancelar Austrije i lider krajnje desnice Heinz-Christian Strache osvojio je mjesto u Evropskom parlamentu uprkos videoskandalu, piše Politico.

Strache je, prema pisanju uglednog briselskog medija, osvojio više od 35 hiljada pojedinačnih glasova na izborima za Evropski parlament.

Na kandidatskoj listi njegove Slobodarske partije (FPÖ) bio je na 42. mjestu, a austrijski mediji su ocjenjivali da je kandidovan pro forme, budući da je za tako lošu poziciju na kandidatskoj listi bilo nevjerovatno da osvoji mjesto.

Austrija, kao i nekoliko drugih zemalja članica EU, ipak koristi sistem povlaštenih lista - što znači da birači mogu utjecati na redoslijed popisa stranke. Tako je austrijski izborni zakon dao Stracheu poticaj.

U slučaju Austrije, ako kandidat osigura više od pet posto glasova koje dobije od svoje stranke, penje se na vrh popisa.

Kleine Zeitung iz Austrije je izvijestio kako je Stracheu bilo potrebno blizu 33 hiljade tzv. preferencijalnih glasova kako bi nadmašio prag, a do sada je već dobio blizu 37 hiljada glasova. Neki glasovi u Austriji tek će se računati od ponedjeljka poslijepodne.

FPÖ je pretrpio neznatan pad uprkos skandalu koji je zahvatio stranku, a na trećem je mjestu sa 17,2 posto glasova prema preliminarnim rezultatima. To znači da stranka dobiva tri mjesta, od kojih bi jedno moglo otići Stracheu.

Nije sigurno, međutim, hoće li Strache zauzeti svoje mjesto. Neki austrijski političari pozvali su bivšeg vicekancelara da odbaci tu poziciju.

Claudia Gamon, potencijalna austrijska zastupnica liberalne stranke NEOS, izjavila je u ponedjeljak da neko ko je osumnjičen za korupciju ne treba biti u politici.

Podsjećamo, Strache je podnio ostavku sedmicu prije evropskih izbora, nakon što se pojavio tajno snimljeni video.