Epilog afere
51

Strache tužio osobe koje su ga namamile u klopku i sve snimile

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijski desničarski političar Heinz-Christian Strache podnio je krivičnu prijavu protiv bečkog advokata, detektiva i ženske osobe koji su ga namamili u klopku te sve to snimile, a zbog čega je srušena austrijska vlada, rekao je Stracheov advokat u petak.

Johann Pauer rekao je za dpa da je identitet žene koja se predstavila kao latvijska nećakinja ruskog oligarha i dalje nepoznat, prenosi Hina.

On je dogovorio kontakt sa ženom, dok se austrijski detektiv predstavio kao njen saradnik.

Prema riječima drugoga desničarskog političara koji je također bio prisutan kad je video tajno snimljen na Ibizi 2017., nekoliko mjeseci prije izbora nakon kojih je Strache došao na vlast kao vicekancelar.

Na sastanku na Ibizi Strache je ženi obećao potencijalne ugovore za javnu infrastrukturu i rekao joj kako da izbjegne zakone o stranačkom finansiranju. Strache nije osporio razgovor, no rekao je da se samo radilo o razmatranju ideja, a ne da su razgovarali o konkretnim planovima.

"Takvo razmatranje ideja je dopušteno, nije kažnjivo niti nezakonito", rekao je on ranije.

Nakon što je odstupio s funkcie vicekancelara, kancelar Sebastian Kurz prekinuo je koaliciju sa Stracheovom Slobodarskom strankom (FPO) i pozvao na prijevremene izbore za koje se očekuje da će biti održani u septembru.